© 2020 Foodyny.
 

A téli hűvös, nyirkos időben az ember csak a kandalló melegére vágyik, de ha mégis házon kívül tölti a napot, három innivaló jöhet szóba: a tea, a forró csoki és a forralt bor. Már nagyapáink is ismerték a dörgést: nyáron fröccsöt, télen forralt bort fogyasztottak.

Egészen a római korig nyúlik vissza a keletkezése, akkoriban fűszeres bornak hívták, többnyire gyömbért, koriandert, narancsot adtak hozzá. Nem a hideg időkre kifejlesztett ital volt, hanem folyamatosan fogyasztották, melegben akár hidegen is, télen pedig megmelegítve. Ebből adódik, hogy számtalan forralt bor receptet lehet találni, és az sem meglepő, hogy főleg az északi országok italaként terjedt el. Körülbelül a XVI. század közepén jelent meg a fahéj, a szegfűszeg és a vanília, ekkor kezdett el hasonlítani a mai formájára. Mivel a világ minden területén ismert ital, a receptek száma megszámlálhatatlan – ahány ország, annyi fűszerezés. Van, ahol vizet adnak hozzá, máshol gyümölcslevet, de az sem ritka, hogy szeszekkel párosítják, például vodkával. A forralt bor nemcsak finom, hanem egészséges is – amennyiben tényleg borból készül –, mivel alapvetően vörösbort használnak fel hozzá, amelynek magas az antioxidáns tartalma. Ha jól van elkészítve, 6-10 százalékos az alkoholtartalma, úgyhogy tévhit, hogy mértéktelenül ihatunk belőle. A szakemberek szerint a forralt bort nem szabad forralni, hanem 70-80 Celsius fokon kell tartani.

forraltbor2

Egy recept:
Vegyünk egy jó, középkategóriás vörösbort. Öntsük edénybe, és tegyünk hozzá szegfűszeget, 2-3 rúd fahéjat, és kezdjük főzni. Amíg fő, összevágjuk a narancsot, almát, citromot. A citrom héját ne használjuk, vagy csak reszeljük, mert ha sokat teszünk bele, keserű lesz! Hozzáadjuk a gyümölcsöket, majd igény szerint mézet, cukrot, és aki úgy szereti, teával is felöntheti.

Kellemes Ünnepeket!

AirChef

Kapcsolódó cikkünk: A tél fröccsei - Variációk forralt borra

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.