Egy biztos: az ünnepek alatt többnyire igyekeznek az emberek minőségi italokat fogyasztani, hogy megadják a módját. Nagyon helyes! Egyrészről ez elősegíti a minőségi italfogyasztás kultúrájának elterjedését, másrészről ha már ünnep, akkor csináljuk elegánsan.
Nincs karácsony alkohol nélkül. Magyarországon elsősorban bor kerül az ünnepi asztalra, és abból is főleg a vörös a preferált. Nálunk régi szokás az aperitif fogyasztása, amolyan étvágygerjesztő gyanánt, viszont hogy az épp micsoda, tulajdonképpen változó - a jó házi pálinkától, a minőségi italokig minden belefér. De mit isznak a világ többi országában?
Nagy-Britannia:
Az angoloknál amolyan angolosan, a hagyományokra építve történik minden. A tradíciók a portói fogyasztását irányozzák elő. A napközbeni fogyasztás különféle likőrök, édes puncsok, és a sherry fogyasztásából áll.
Németország:
A vacsora előtti órákban divatos a forró puncs és a forralt bor fogyasztása, a sör pedig az ünnepi asztalra kerül.
Ausztria:
Nincs nagy eltérés a német szokásoktól. Itt is előszeretettel fogyasztanak forró, fűszeres italokat: puncsot és forralt bort. Az ünnepek alatt előszeretettel isznak Jägermeistert, vagy melegen a Jägerteet. Szeretik a grogot, ami forró víz, rum és citromlé elegye.