© 2023 Foodyny.

ujev babonak

Bár nem kell a szomszédba mennünk újévi babonákért, azért körbenéztünk az öreg kontinensen, hogy mitől várják a környező népek a gazdagságot és az egészséget 2018-ra.

Az Ibériai félszigeten, így Spanyolországban és Portugáliában is 12 szem szőlőt fogyasztanak el szépen, lassan az éjfél közeledtével. A gyümölcsszemek a következő év hónapjait szimbolizálják, és minél édesebbe harapnak, annál jobbnak jósolják a rájuk váró időszakokat.

A Földközi-tengernél maradva, az olaszok lencsét tesznek a pénztárcájukba, piros bugyogót és pólót viselnek, a megunt tárgyaikat pedig egész egyszerűen kihajítják az ablakon. A görögök éjfélkor minden órát felhúznak a házban, úgy vélik, ezzel szerencsét hoznak otthonaikba.

A tizenkettes szám a német ajkú területeken is meghatározó. Svájcban például pontban éjfélkor, vagyis 12 órakor 12 korsó sört kell legurítani. A bajor régióban mindezt tetézik azzal, hogy egy, a keresztény egyház által megszentelt tárgyat, például egy rózsafűzért tesznek a párnájuk alá elalvás előtt. Újévkor pedig pontyot készítenek, amelynek pikkelyeit a pénztárcájukba rejtik, ettől remélve a gyors gazdagságot.

Fehéroroszországban sem tudnak elszakadni a tizenkettes számtól. Az itt élők ennyi papírcetlire írják fel a jókívánságaikat, és amint éjfélt üt az óra, elkezdik elégetni azokat. A babona szerint az a kívánságuk teljesül majd az új évben, amelyik az óra tizenegyedik ütésénél még nem égett el.

ESZTER

Kapcsolódó cikkek: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.