Az olasz és a francia gasztronómia egyaránt előszeretettel alkalmazza a tojást különféle, tájegységenként változó lepények készítésére. Itáliában ezt frittatanak, Franciaországban quiche-nek hívják. Mindkettőben közös, hogy félúton járnak a rántotta és az omlett között, valamint, hogy rendkívül gazdagon tartalmaznak zöldségeket, húsokat, sajtokat.
A frittata esetében az omlett-tésztát beleöntjük egy kivajazott, tűzálló serpenyőbe, megpakoljuk sajttal, sonkával, gombával kedvünk szerint, majd betesszük a sütőbe. Ha tökéletesen tradicionálisan szeretnénk elkészíteni, akkor pármai sonkával, pepperonival, fontina sajttal, egy kevés fokhagymával, vöröshagymával és szerecsendióval készítsük!
Tálaláskor pizzához hasonlító szeleteket vágjunk belőle.
A qiuche annyiban tér el a frittatától, hogy az alját egy sós, omlós, vajat tészta képezi, amelyet piteformába téve néhány percig elő kell sütni. Ezt követően lehet csak a tojásos tölteléket ráönteni. A klasszikus változat húsos szalonnát és tejfölt is tartalmaz a tojás mellett, az elzásziak pedig jó sok hagymát is tesznek bele.
Mindkét étel tökéletesen alkalmas arra, hogy a rendelkezésünkre álló friss idényzöldségeinket felhasználjuk egy egészséges és teljes értékű ételben. Bátran készíthetjük télen, nyáron, két egyforma frittata vagy quiche úgy sem fog az asztalunkra kerülni.
ESZTER
Kapcsolódó cikkünk: Heti recept: Spenótos penne csirkével, aszalt paradicsommal