A vegán étrendben a húst leggyakrabban szejtánnal vagy tofuval helyettesítik. Mindkettő alkalmas arra, hogy hamburgerpogácsa alapanyaga legyen, és mivel mindegyik semleges ízű, érdemes bátran fűszerezni őket. Mi most a tofus változatot készítettük el.
Első lépésként készítsük el a hamburgerzsömléinket! Tetszőleges kenyérlisztkeveréket használjunk, ebből négy kis bucihoz 15 dekára lesz szükségünk. Adjunk hozzá egy nagy csipet sót, egy kis csipet édesítőszert, egy mokkáskanálnyi élesztőt és nagyjából 1,5 deciliter langyos vizet. Keverjük össze, és dagasszuk csomómentesre. Meleg helyen pihentessük, hogy a tészta kissé megkeljen. Ezt követően gyúrjuk át, és formázzunk belőle négy zsömlét. Sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsibe, a tetejüket kenjük meg egy kevés vízzel, majd szórjunk rá szezámmagot. Előmelegített sütőben nagyjából 20-25 percig süssük.
A hamburgerpogácsához törjünk össze villával egy csomag tofut, adjunk hozzá egy kis fej aprított vöröshagymát, egy-két gerezd fokhagymát, egy kis csokor petrezselymet vagy más zöldfűszert. Sózzuk, borsozzuk bátran. Szórjunk hozzá annyi evőkanál zsemlemorzsát, hogy szép kis "húspogácsákat" formázhassunk belőlük. Olajban a pogácsák mindkét oldalát süssük 6-7 percig.
Vágjuk ketté a hamburgereket, és töltsük meg kedvünk szerint. A tofus pogácsa alá mehet egy nagy adag saláta, néhány szelet paradicsom, uborka, növényi sajt és szósz ízlés szerint.
ESZTER
Kapcsolódó cikkünk: Burger hús nélkül - Istvánffi Veggie Burger