Furcsa kérdés ez európai környezetben, de Ázsiában teljesen természetes. A Távol-Keleten komoly hagyománya van a kígyók felhasználásának különféle szeszes italokban. Leginkább Thaiföldön, Koreában és Vietnamban őrülnek meg ezekért az ínyencségnek számító italokért. A fő alkotóelemük a rizspárlat és egy kobra. Felmerülhet a kérdés, mi történik a kígyóméreggel? Aggodalomra semmi ok, az alkohol semlegesíti. Az ital kinézete meglehetően bizarr, a kígyót ugyanis az üvegbe tuszkolják, és ott úszkál az alkoholban, de ez nem riasztja el az ázsiai népeket. Sőt, versenyivászatokat rendeznek, ahol az a menő, aki kiissza a kígyó mellől az italt, majd a hüllőből is falatozik.
A másik furcsa ital a tradicionális vietnami kígyóbor, és ennek japán változata. A rizsbort különleges fűszerrel ízesítik, majd skorpiót és kígyót tesznek hozzá a palackba. Japánban már időszámításunk előtt 1050 környékén készítették ezeket az italokat, de főleg gyógyászati céllal, hajhullás ellen, látásjavítónak, és szexuális potencianövelőnek alkalmazták. Persze gyorsan megszerették, így élvezeti cikk lett.
A kígyókat természetesen nem élve használják fel az italokhoz, de előfordult már, hogy a palackba zárt hüllőben volt még élet.
AirChef
Kapcsolódó cikkünk: Kincset érő tequila