© 2020 Foodyny.
 

A gluténérzékenyeknek száz százalékig kerülniük kell a gluténtartalmú élelmiszereket, így csakis olyanokat vásárolhatnak, amelyekben semmilyen formában nincs búza, rozs, zab és árpa sem. A búzaallergiások helyzete még nehezebb, nekik még a kozmetikai szerek apró betűs leírásait is végig kell böngészniük, ugyanis ha a búza érintkezik a bőrükkel, máris jelentkezhetnek a rendkívül kellemetlen tünetek.

keruld el a dietahibat gluten1

Még a legkörültekintőbb lisztérzékenyeknél is előfordulhat a diétahiba, méghozzá azért, mert olyan élelmiszerek is tartalmaznak glutént, amelyekre álmukban sem gondoltak volna. Ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót. Lássuk a legmegdöbbentőbbeket!

1. Felvágottak és szalámik
Számos esetben tartalmazhat glutént egy felvágott vagy egy szalámi, például akkor, ha a gyártó állományjavításra alkalmazza, mondjuk a búzakeményítőt. Az előre csomagolt áruk között válasszunk olyat, amelyen jól látható a gluténmentes felirat, ha pedig nagyobb mennyiséget vásárolnánk, érdemes keresni olyan házi kolbászt és szalámit, amely garantáltan gluténmentes.

2. Kovászos uborka
Elsőre meglepőnek tűnhet, ám kicsit belegondolva nem is az. A kovászos uborka ugyanis egy jókora szelet kenyér segítségével erjed. Ha nem szeretnénk gluténérzékenyként lemondani erről a savanyúságról, nem kell kétségbeesnünk. Készítsük el nyáron magunk, a kenyér helyett pedig erjesszük az uborkákat burgonyával!

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.