© 2020 Foodyny.
 

Herczeg Ágnes az ország egyik legelismertebb borszakértője, aki tizennyolc éves szakmai tapasztalattal rendelkezik. Közgazdász végzettségű, WSET diplomáját Londonban szerezte, néhány éve pedig maga is segíti a jövő borturisztikai szakértőinek képzését a Metropolitan Egyetemen. Hallgatóiról, az ágazat helyzetéről és a végzett szakemberek piaci elhelyezkedési lehetőségeiről beszélgettünk.

herczeg agnes1

Köztudott, hogy ön hatalmas szakmai tapasztalattal rendelkezik, a kezdetekről azonban keveset tudunk. Hogy került kapcsolatba a borokkal?
- A családomban kifejezetten borászattal nem foglalkozott senki, de mivel Eger mellől származom, nálunk szinte mindenkinek volt bora. Tehát a család nem ebből élt, édesapám építészmérnök, édesanyám védőnő volt. Még a győri egyetemen kezdtem el egy borklubot szervezni, a tanulmányaim mellett pedig a Bortársaságnak voltam a győri üzletvezetője.

Mi inspirálta, hogy borokkal kezdjen foglalkozni?
- Az, hogy elképesztően izgalmas, logikus és sokrétű dolognak találom. Valóban nagyon sok dimenziója van, ezért örökös kihívás is számomra.

herczeg agnes2

Nagyjából négy éve tanít a Metropolitan egyetemen.
- Így van. A borturisztikai szaktanácsadó szakirányú továbbképzésnek vagyok a vezetője, egyébként ez az első olyan egyetem az országban, amely integrálta a képzésébe a nemzetközileg is elismert WSET rendszert. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az egyetemen minden tanulója felveheti a “Középfokú bor- és párlat ismeret" nevű tantárgyat, és akinek arra van igénye, a WSET képzést is. Az egyetem szinte minden szakáról jelentkeznek hallgatók ezekre a tantárgyakra, egészen a művészeti képzésektől, a kommunikáción át a turizmusig. Angol nyelven is indítjuk a tantárgyat, mivel sok a külföldi hallgatónk,így ők a tantárgy keretein belül megismerkednek a magyar borokkal is.

Általában kik azok, akik a borturisztikai szaktanácsadó képzést választják?
- Sokféle háttérrel érkeznek erre a posztgraduális képzésre a hallgatók. Van, aki borvidékről jön, de sokan teljesen más munkát végeztek ezidáig. A bor szeretete és a szakma izgalma, változatossága miatt érzik azt, hogy váltani szeretnének.  Több sikertörténetünk van ilyen karrierváltásról. Van olyan egykori hallgatóm, aki akkor mondott fel az addigi munkahelyén, amikor megvédte a szakdolgozatát, azután le is költözött Tokajba, és elkezdte az egyébként tényleg meseszerűen alakuló boros pályafutását.

herczeg agnes3

Hogy építi fel a kurzusokat?
- Ez egy nagyon gyakorlatias képzés, abszolút arra összpontosítunk, hogy az életben is előforduló helyzetekre készítsük fel a hallgatóinkat. Természetesen vannak alapvető, általános gazdasági ismeretek, amelyeket el kell sajátítaniuk, de az összes szakmai tantárgyat olyan szakemberek tanítják, akik ebben dolgoznak. Egytől egyig elismert tagjai a magyar boros társadalomnak. A szakmai oktatóink elsősorban borszakemberek, és csak másodsorban oktatók. A hallgatóink is ezt igénylik.

Azok, akik elvégzik ezt a szakirányú képzést, hogy tudnak elhelyezkedni?
- Van, aki borászatoknál, van, aki a turizmusban találja meg a számítását. Akad olyan is, aki a szakújságírás felé haladt tovább. Azt mondhatom, hogy gyakorlatilag minden, ami bor és minden, ami turizmus, szóba jöhet a hallgatóink számára, mint pályaorientáció.

És a piacon van is igény ilyen végzettségű szakemberekre?
- Természetesen. Egyre nagyobb igény mutatkozik a jól képzett szakemberekre a turizmusban, azon belül is a borturizmusban. Boros nemzet vagyunk, huszonkét borvidékkel, így nagyon sok módon kötődhet a bor a turizmushoz. Ezeket az élményeket a bakancsos túrákkal, sőt, akár egy wellness hétvégével is össze lehet kötni.

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Címkék :

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.