Cukor, invertcukor, méz, melasz, szacharóz, glükóz, fruktóz, és ezek szirup változatai. Csupán néhány elnevezés az élelmiszerek csomagolásáról, melyeket különösen kell figyelnünk akkor, ha szeretnénk táplálkozásunkban elkerülni a cukrokat. Ez pedig nem is olyan egyszerű feladat, mint amilyennek elsőre tűnik. A rejtett cukrok ugyanis a legváratlanabb élelmiszerekben is felbukkannak.
Ha cukros ételekre gondolunk, elsőként a nasik, így a csoki, a fagyi és a kekszek juthatnak eszünkbe, ebből pedig arra következtethetünk, hogy amennyiben ezeket elkerüljük, máris karcsúbbak leszünk. Nagyot tévedünk azonban, ha nem kalkulálunk számos egyéb, sokszor egészségesnek titulált étel és olyan alapélelmiszerek cukortartalmával, amikre álmunkba sem gondolnánk, hogy cukrot tartalmaznak.
1. Aszalt gyümölcsök
Vízveszteségük miatt a friss gyümölcsökhöz képest sokkal magasabb koncentrátumban tartalmaznak cukrot, ráadásul bizonyos gyártók további hozzáadott cukrokkal kívánják elérni a maximális ízhatást.