© 2020 Foodyny.
 

Csapody Balázs, a híres balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa az Alapzaj budapesti rendezvényén mesélt arról, milyen út vezetett a nagymama konyhájától a képeslapnepperkedésen át a csúcsgasztronómiáig.

csapodybalazs

"A nagymamám konyhája volt az, ami a legnagyobb hatással volt az egész gasztronómiai fejlődésemre, ugyanis ő tényleg Michelin-csillagos konyhát vitt" – mondja. Mindazok a szempontok ugyanis, amelyeket a Michelin ellenőrei néznek, a mamánál megvoltak: friss, szezonális alapanyagok, hatalmas háztartás. "Másrészről édesapám is vendéglátós volt, így gyakorlatilag kétéves koromtól kezdve nyaranta ott voltam, ahol ő dolgozott" – teszi hozzá.

"Ötéves voltam, amikor édesapám nem engedett be a konyhára, azt mondta, hogy ez nekem még veszélyes. Leküldött a strandra, hogy osztogassam inkább a képeslapokat. Én pedig véletlenül pénzt kértem értük" – mondja, majd nevetve hozzáteszi: valahogy le kellett fektetni a Kistücsök alapjait. Felnőttként is megmaradt huncut embernek. "Amikor kétéves volt a fiam, imádtam vele étterembe járni, mert ő volt a felderítőm. Amikor kíváncsi voltam egy konyhára, mindig mondtam neki: szaladj be, én pedig majd megyek utánad" – meséli, majd hozzáteszi: egy pillanat alatt fel tudta így mérni a konyhák felszereltségét.

kistucsok

Csapody Balázs szerint az étteremlátogatás komplex élményt ad. "Azokat az éttermeket szeretem – legyenek azok egészen kicsi családi vendéglők – amelyeknek van kisugárzásuk és ez visszaköszön az ételekben is" – magyarázza. "Hiszek a szívélyes vendéglátásban, éppen ezért áll az én szívemhez nagyon közel az olasz és a spanyol hozzáállás.”

Fotók: Stílusos Vidéki Éttermiség / SVÉT / Szindbád

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: "Élményt kínálunk a fogások mellé"

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.