Minek vásárolnánk bolti tartósítószerekkel és ízfokozókkal felturbózott fűszersókat, ha pillanatok alatt magunk is elkészíthetjük azokat egészséges alapanyagokból?
Az ételízesítők még ma is szerves részei az otthoni főzőcskézésnek, annak ellenére, hogy megítélésük finoman szólva is vitatott. Vannak, akik el sem tudják képzelni az életüket nélkülük, míg mások egész egyszerűen a pokolba kívánnak mindenkit, aki akár egy cseppet is beleszór az ételbe. Ha viszont magunk készítjük el, akkor nem csupán az íze lesz természetes, hanem az állaga sem mesterkélt, szárított őrlemény lesz.
A legnépszerűbb ételízesítő otthoni változatához szükség van egy rakás zöldséghez. Persze az arányok ízlés szerint eltérhetnek, hiszen van, aki fokhagymásabban szereti, más a karfiolt kihagyja belőle, megint más a paradicsommal dúsított változat híve. Az alaprecept szerint azonban ez kerül az aprítóba:
- két-három közepes sárgarépa
- két-három közepes fehérrépa
- egy kis zeller
- egy-két közepes paradicsom
- egy zöldpaprika
- 4-5 gerezd fokhagyma
- néhány karfiolrózsa
Daraboljuk fel a zöldségeket, majd dobjuk bele az aprítóba és durva állagúra aprítsuk. Keverjünk hozzá három-négy evőkanál jó minőségű sót. Tegyük félre pár percre pihenni. Miután levet eresztett, töltsük bele előzetesen sterilizált üvegbe, nyomkodjuk egy kicsit le úgy, hogy a tetején maradjon a sós vízréteg. Zárjuk le légmentesen, és mehet is a kamra polcára. Felbontás után azonban csakis hűtőben tárolhatjuk, ezért érdemes több kisebb üveget megtölteni az egészséges ételízesítővel egy nagy helyett.
ESZTER
Fotó: napidoktor.hu
Kapcsolódó cikkünk: Csajpraktika: Sosem volt ilyen egyszerű a fokhagymapucolás