Jamie Oliver brit sztárszakács csütörtökön Budapestre látogatott, hogy bemutassa budavári éttermének új nyári menüsorát. Az ételek frissek, finomak és ízig-vérig Jamie-sek.
Zsúfolásig megtelt csütörtök délre a Budavári Jamie's Italian, ahol nagyszabású sajtótájékoztató keretében személyesen Jamie Oliver mutatta be az étterem nyári menüsorát. Az eseményt Iain Lindsay, brit nagykövet nyitotta meg. Elmondta: két évvel ezelőtt az étterem elindulásakor is itt volt, most pedig hatalmas öröm számára az, hogy a brit konyha ikonikus személyét köszöntheti Magyarországon.
Jamie Oliver a menüsor bemutatását megelőzően úgy fogalmazott: minőségi kiszolgálást és minőségi ételeket akarnak felszolgálni, s azt szeretnék, ha a vendégeik hozzájuk betérve kikapcsolódhassanak, és élményekkel gazdagodva távozhassanak. "Az új menüsort hétfőn kóstolhatja meg először a közönség, bízom abban, hogy mindenkinek tetszeni fog" - tette hozzá.
A sztárszakács az étlap minden fogásáról megosztotta gondolatait. Az előételnek felszolgált krémes burratával kapcsolatban elmondta: annak ellenére, hogy egy nagyon egyszerű ételről van szó, csodálatos is, hiszen magában hordozza Itáliát. Az alapanyagok, így a rukkola, a paradicsom, a mozzarella és az extra szűz olíva olaj is organikus eredetű.
Tésztaételnek Gennaro Tagiatelle Bologese-jet kóstoltunk, amivel kapcsolatban Jamie Oliver hangsúlyozta: a tésztát minden egyes alkalommal saját kezűleg gyártják, a bolognai szósz pedig egy klasszikus receptúra szerint készül. Az étel különlegessége, hogy sertés és marhahúson alapul, lassú tűzön fő, továbbá parmezánt és sült morzsát is tartalmaz.
Főételként úgynevezett superfood salátát kínáltak Sertés tenderloin-nal és házi polentachip-szel. A tálról a Budavári Jamie's Italian séfje beszélt, mivel ez a saját kreációjuk, amit egyetlen más Jamie's étteremben sem kóstolhatnak a vendégek. "Olyan szezonalitást figyelembe vevő sertésfogást alkottunk meg, ami tökéletesen illeszkedik a menübe. A szabadtartású szopós sertés szűzből készült ételhez sült édesköményt, bébicéklát, újhagymát, prosciutto-t és bagna caudat, vagyis egyfajta szardellás fondue-t készítettünk."
Zsidai Roy, a Zsidai Group vezetője, az étterem tulajdonosa úgy fogalmazott: Jamie Oliver magasra teszi a lécet, hiszen olyan alapelveknek kell megfelelnie minden egyes alapanyagnak, mely tükrözi a sztárszakács fenntarthatósági szemléletén túl az állatokkal való méltó bánásmódot is. "Mindemellett minden alapanyag tiszta, vagyis vegyszermentes forrásból származik" - tette hozzá.
Jamie Oliver újságírói kérdésre elmondta: volt szerencséje ebben a szép tavaszi időben körbejárnia a várnegyedet, hamarosan pedig ellátogat a Godzsu-udvarban található Jamie's Pizzeriába is. Bízik abban, hogy hamarosan a családjával térhet vissza a magyar fővárosba.
ESZTER
Kapcsolódó cikkünk: Milliárdokat keres a világ öt leggazdagabb séfje