© 2020 Foodyny.
 

Nem szoktuk irigyelni az élelmiszerellenőrök munkáját, különösen akkor nem, ha éppen illegális vágóhidakat és kétes eredetű alapanyagokból főző gyroszosokat lepleznek le. Most azonban cidereket teszteltek, ami ebben a melegben kifejezetten kellemes időtöltés lehetett.

cider1

Cider elnevezésű alkoholos italokat teszteltek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Összesen kilencféle cidert ellenőriztek, melyek között hét üveges és két dobozos kiszerelésű termék szerepelt. Az almaborokat és a cider fantázianévű alkoholos italokat rendkívül alaposan vizsgálták. Az egyik cél az volt, hogy azok gyümölcseredetét meghatározzák, de természetesen mérték az alkohol-, cukor-, kalória-, hamu-, és savtartalmukat, valamint elkészítették a termékek savprofilját is.

A projektben részt vevő ellenőrök számára jó hír lehetett, hogy a hivatalos érzékszervi vizsgálat sem maradhatott el, a szakértők pedig úgy ítélték, mindegyik megfelelt az élelmiszerbiztonsági előírásoknak. Minőségi problémát azonban találtak két termék esetében, több esetben nem volt megfelelő az allergének feltüntetése, továbbá az egyik termék címkéje hiányos volt, mivel nem tartalmazta – a nemzeti jogszabályok hiánya miatt kötelező – leíró nevet. Azaz az „alma cider” mellett, fel kellet volna tüntetni például az „alma alapú szénsavas alkoholos ital” leíró nevet is.

cider2

A Nébih tájékoztatása szerint az egyik termék forgalmazója többszöri felszólításra sem küldte meg a hivatalnak a nyomon követési dokumentációkat és a gyártmánylapot. "Habár a terméknél a laboratóriumi vizsgálatok eredményei nem jeleztek problémát, az azonosítására szolgáló dokumentumok hiánya miatt a Nébih megtiltotta annak forgalomba hozatalát, mivel az nem nyomon követhető" – olvasható a közleményben, majd hozzáteszik, a felelős vállalkozó több százezer forintos bírságra számíthat.

A ciderek kedveltségi kóstolásán laikus és szakértő kóstolók egyaránt bírálták az alkoholos italokat tisztaság, szín, illat, íz és harmónia szempontok szerint. A Szupermenta rangsorában első helyen a Somersby terméke végzett. Második lett a Carling, míg harmadikként a Strongbow alkoholos ital zárt.

Kapcsolódó cikkünk: Rossz hírünk van a tejfölimádóknak

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.