Ezt az ételt az is el tudja készíteni, aki nem túl ügyes a konyhában, bár a Foodyny száguldó ügynöke evett már olyan száraz falatokat, hogy egy liter mentes vizet kellett mellé önteni a túlélés érdekében. Szóval, a látszólag egyszerű ételekhez is kell egy kis fifika, amitől zamatossá válnak.
A jó rakott krumpli elkészítése előtt egy kis fogalommagyarázat: ez egy magyar egytálétel, amely burgonya, kolbász, tojás, tejföl, esetleg szalonna vagy sajt hozzáadásával készül. Ahhoz, hogy ne szárítsuk ki a sütőben, egy nagy tepsi adaghoz érdemes a margarin mellé egy leheletnyi olajjal is nyakon önteni az egészet.
Íme az elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, karikára vágjuk. Forrásban lévő sós vízben 15 perc alatt előfőzzük, majd egy szűrőben hagyjuk lecsurogni. Ezalatt a tojásokat is keményre főzzük, ha kész van, azokat is karikára vágjuk. Kivajazunk egy minimum 5 centi vastag tepsit, ebbe rétegezzük először a krumplit, majd jöhet a tojás, aztán a szintén karikára vágott kolbászdarabok, és így tovább… Minden sort érdemes enyhén sózott tejföllel megkenni, és ha kész a mű, a tetejére is mehet bátran ebből, akár egy centi vastagon is. Légkeveréses sütőben 45 percet kapjon 180 fokon, majd további 20 percet 200-on.
Praktika: érdemes megvárni, amíg kicsit kihűl, akkor érik jól össze benne minden. Jó étvágyat!
ZsÉ