A karácsonyi forgatagok, az adventi vásárok klasszikus itala a forralt bor. Készítsük el otthon, kuckózzunk be a fotelba egy jó könyvvel, és élvezettel kortyoljuk! Bemutatunk három variációt.
Mindhárom változat alapja a klasszikus forralt bor, amely fehér- vagy vörösborból készül. Öntünk egy literrel a lábasba, hozzáadunk 8-10 deka cukrot, egy fahéjrudat, néhány szem szegfűszeget és szegfűborsot, majd belefacsarjuk egy fél citrom levét. Forráspontig hevítsük, majd azonnal, forrón fogyasszuk.
1. Dobjuk fel aszalt gyümölcsökkel!
A forralt bor alaphoz adjunk kedvünk szerint aszalt gyümölcsöt. Mehet a lébe mazsola vagy aszalt áfonya is, majd egy kevés gyömbér, hogy még intenzívebb ízt kapjunk.
2. Almakompótos forralt bor
Az alapléhez tegyünk kockára vágott almát, egy kevés mazsolát és jó sok fahéjat, majd lassú tűzön főzzük addig, amíg a gyümölcsdarabok meg nem puhulnak. Fogyasztáskor a poharak aljára almadarabkákat halmozunk, azt öntjük fel forralt borral.
3. A svéd változat
A svédek forralt bora nagyon hasonlít a miénkhez, annyi a különbség, hogy brandyt, narancs lereszelt héját, pár szem kardamomot és aszalt fügét is tesznek az alaplébe. A végeredmény igazán édes, különleges ital lesz.