ESCA (latinul ételt jelent), mint stúdióétterem, már két és fél éve működik a Dohány utcában. Eleinte a tulajdonos séf, Fehér Gábor végzett mindent a beszerzéstől a főzésig, a borok kiválasztásától a felszolgálásig. Mára kialakult egy állandó csapat, Gábor munkáját két szakács és felszolgálók segítik. Az ESCA bája viszont állandó, a pult mögött bármikor beleshetünk a konyhába, titkok nincsenek, mintha a séf lakásában étkeznénk. Ezért is mondják magukról: “Nálunk minden asztal a séf asztala”.
2018-tól ismét ebéd és vacsora is van az étteremben. Ebédidőben elérhető egy hetente változó, háromfogásos menü 4500 forintért, melyhez Magyarországon elsőként alkoholmentes kombucha teaválogatás is kérhető a borkíséret mellett. A megújult, tizenegy fogásos, szezonális á la carte étlapról ebéd- és vacsoraidőben is rendelhetünk. Olyan klasszikus magyaros ételek is helyet kaptak Fehér Gábor interpretálásában, mint a gulyás, a kacsamáj vagy a marhapofa. Az ötfogásos kóstolómenü borpárosítással vagy anélkül viszont csak vacsoraidőben rendelhető.
Körülbelül egy évvel ezelőtt, megüresedett a mellettük lévő üzlethelyiség, itt nyitották meg másik éttermüket, a Táblát (azért ez a neve, mert a menüt táblára írják fel). A Táblán egész napos reggeli és brunch ételek, melegszendvicsek, bagelek, granola, saláták, specialty kávé és tea, Fentimans üdítők és egy szűkített borkínálat szerepel. Itt is lehet ebédelni, naponta változó ebédmenüt kapunk, az ESCA-nál egyszerűbb, de nagyon jól elkészített ételekből, két fogást 1950 forintért.
Az étterempáros megtartotta stúdióétteremre jellemző hangulatát, ennek köszönhetően a közönség nagyrészt magyar vendégekből áll, külföldiek inkább vacsoránál jelennek meg. Az ESCA-ban tizenhat, a Táblában kicsit több ember fér el, de épp ez a hely bája.
Az ételek a világ konyháját képviselik, főleg Gábor ételélményeit, utazásait tükrözik. A tálalás egyértelműen fine dining, kreatív, szép és rendkívül ízléses. Az ESCA étlapján kacsamáj ganache narancs relish-sel és pirospaprikával (4000 Ft), gulyásleves marhapofával és faszénen sült zöldségekkel (3400 Ft), húsimádóknak Big Green Eggben sült argentin bélszín steak sült római salátával és szarvasgombás burgonyával (9400 Ft), vagy mangalicapofa mustáros édeshagymákkal és égetett gombákkal (5400 Ft), de a csodás rizottóra is érdemes benézni.
Az árak reálisan tükrözik a magas minőséget, a kiváló alapanyagokat és azt, hogy az étterem felkapott környéken van. Az ötfogásos kóstolómenü ára 16000 forint, hozzá a borpárosítás 9000, de ha ezt választja valaki, felejthetetlen élményt kap. Emiatt mindkét hely nagyon komolyan építhet a törzsvendégekre, akik az évek során hozzászoktak az ESCA minőséghez, ezért érdemes itt időben asztalt foglalni.
Az ESCA és a Tábla igazán egyedülálló impulzus, egy stúdióétterem és egy nappali, ahol az ételek és a borok összhangja kivételes kulináris élvezetet nyújt a vendégek számára.
Foto: ESCA
AirChef
Kapcsolódó cikkünk: Pajta Street Food, Békéscsaba