© 2020 Foodyny.
 

img 5708

A Gellért Szálló Budapest egyik legrégebbi, illetve egyik legpatinásabb szállodája. Korabeli írások alapján 1832-ben kezdték el építeni, az azonban biztos, hogy 1918-ban nyitotta meg kapuit. Persze azóta számos átalakításon, fejlesztésen ment keresztül. A szálloda éttermei 1927-től Gundel Károly irányítása alatt működtek, és európai színvonalra, elismerésre tettek szert. A Gellért innentől kezdve a vendéglátás fellegvára lett, az az etalon, ami megalapozta a szakmát. (Ajánlott utánanézni, lebilincselően érdekes.) Számtalan híresség, közjogi méltóság választotta ezt a nívós szállodát, amire büszkék lehetünk. Természetesen a fejlesztés és az innováció mindmáig nem állt meg, a mai elvárásoknak, trendeknek megfelelően járják tovább útjukat.

img 5703

Annak idején Gundel Károly ötlete volt, hogy a nagy éttermen kívül, a Gellért térről egy populárisabb, a magyar nagyközönségnek szóló éttermet nyisson, ami a manapság Gellért Söröző & Brasserie-ként működik. A 2015-ben megújuló enteriőr egyrészt laza eleganciát sugall fiatalos megoldásaival, másrészt a türkiz színek hetyke kombinálása a faburkolatokkal fesztelen hangulatot teremtenek.

Észre sem veszi az ember, hogy egy szálloda egységét képző söröző vendége. Nem a véletlen műve, hogy a söröző kifejezetten a magyar vendégeket célozza meg, és erre erősít a frappáns „raklapos” terasz egyedi, semmihez sem hasonlítható budai feelingje, amit a Gellért-hegy, illetve Pest páratlan látványa tesz különlegessé.

img 5702

Az is érdekes, hogy magának a sörözőnek saját konyhája van, természetesen olyan választékkal, mely az adott tematikának karakteres alapot képes nyújtani. Séfje, Frideczky András, egy teljesen érthető, kortárs magyar konyhát visz. Úgymond sörkonyhát, ahogy a cikk címébe is írtuk: „Sörre Hangolva”. Főleg kézműves megoldásokra építenek. A tányérokon kívül mindent maguk készítenek el: ez alapja a frissességnek, és a magas minőségnek. A söröző jelleg teljes mértékig meghatározza az ételeket. András mindig elképzeli, hogy az adott italhoz milyen étel illik, mi az, amit szívesen elfogyasztana egy pofa sör mellé.

img 5704

Az étlap egy nagyon jól kitalált, őszinte konyhát láttatott velünk, szűkített, a mostani elvárásoknak megfelelő választékkal: háromfajta levest és remekbe szabott főétel választékot találhatunk rajta. A Friss saláta (1700 Ft) mellett, St. Marcellin (sajt "fondu", vajas kalács, fűszeres birslekvár: 2800 Ft). említhetjük az általunk megkóstolt és kifejezetten javasolt, zseniális Malacpofa Bruschetta-t (2300 Ft) is.

Ha kedvünk van, fogyaszthatunk Sertéstarját (édesburgonya, balzsamos lencsesaláta, rizstészta, jus: 3500 Ft). Sült kolbászt (karfiolkrém, csicsóka, színes sárgarépák, kelbimbó, szárzeller: 3200 Ft) és Kecskesültet (burgonyagombóc, mini hagyma, zsálya, bacon, koktélparadicsom: 3900 Ft), ami a Söröző emblematikus étele. A mai igényeknek megfelelően természetesen burgerük is van, ami Söröző Burger névre hallgat. És valóban jól hangzik: rostélyos, Cheddar, paradicsom, marinált hagyma, savanyított uborka, sült burgonya (3800 Ft).

img 5701

Frideczky András a desszertek szerelmese, nem csoda hát, hogy nagy gonddal készítik el ezeket is. Mi a Túrógombócot egyből kiszúrtunk. (vaníliás édes tejföl, vajas fahéjas morzsa: 1500 Ft). 
Természetesen széles sörválasztékból mazsolázhatunk. Mi a Ház Söreit ajánljuk megkóstolásra: a Gerardo-t, ami nagyon finom, krémes, testes, búzasör (0,4 l, 950 Ft) biztos el fogja csábítani a sörivókat; illetve a Giorgio-t, világos, habos varázsával, ami gond nélkül csúsztatható (0,4 l, 850 Ft).

img 5711

Mivel Buda egyik legjobb helyén lévő, elérhető árkategóriában mozgó, remek sörkonyhájáról beszélhetünk, ezért érdemes félretenni azt  hogy a Gellért Szállóban található.
Minket meggyőztek: ajánljuk kipróbálásra!

AirChef

Cím: 1114 Budapest, Szent Gellért tér 2. 

Fotók: Gellért söröző

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.