Az egyik kedvencem egy igazán melengető krémleves a hűvös napokra.
Bár nincs az a kemény téli hideg, de ilyenkor nagyon is jól esik a sütőből áradó hő, és felmelegít a tűzhelyen rotyogó ételek illata. Ha elkap a lendület, ki sem lehet robbantani a konyhából. A gomba az egyik nagy kedvencem, egyre szerencsére már itthon is egyre több színben, formában és – nem utolsó sorban – ízben találkozhatunk a kisebb-nagyobb fejekkel, érdemes velük kísérletezni. Lehet ázsiai jellegű fogás curryvel, vagy a klasszikus magyaros, pirospaprikás variáció, jöhet grillezve, ragunak, levesnek. Ha nem vagyunk olyan merészek, hogy különlegesebb fajtákat próbáljunk ki, vagy csak nem jutunk el a piacra, akkor sincs gond, az egyszerű – bár csöppet sem lebecsülendő – csiperkéből is remek fogást varázsolhatunk. Hogy hogyan? Elárulom az egyik egyszerű trükkömet: szárított erdei gombával. Egy ilyen receptet mutatok most Nektek.
Az év bármely időszakában beszerezhetünk szárított gombát, nagyon sokféle fajtát lehet kapni, akár keverve is. Alig néhány gramm is elég, hogy összetett ízeket adjon az ételhez. Én most rókagombát használtam, és ami fontos, hogy nem csak beáztatott gombát, hanem az áztató vizét is a leveshez adtam. Már az illata is zseniális, és az íze… Hmmm… Nem rég vettem még gyönyörű, friss kakukkfüvet, a gomba és a kakukkfű nálam az egyik legkedvesebb párosítás. A főzés közben hozzáadott fehérbor, a tejszín, a tetejére szórt egész gombák és a pirított dió, valami csodás egységet alkot. Ez nem egy gyors étel, rá kell szánnunk az időt, hogy az ízek összefőjenek. Higgyétek el, megéri! Először a fehérbort érzed, amikor pirított hagymára öntve, felcsap a gőze, aztán szépen lassan belengi a lakást a gombák erdei illata, és végül a pirított dióé. Egyszerűen csodás. Nekem ilyen egy tökéletes, hétvégi ebédre való, melengető krémleves.
Hozzávalók:
(3-4 adaghoz)
Elkészítés:
Krémes, összetett ízek, a levesbetéttől igazán különleges leves, én nem tudok betelni vele.
További receptjeimet az Ízek nyelvén blogon és a Facebook oldalán olvashatjátok.
Kapcsolódó cikkünk: Tésztakosárkák Wellington módra