Vettem huszonötdeka darált mákot. Nem kellett volna. Illetve kellett, különben hogyan süthetnék mákost mák nélkül? Csak észre kellett volna vennem, hogy Rebeka áll a kasszánál mögöttem.
Csak nem mákost sütsz? – kérdezte Rebeka, és a szeme sem rebbent.
Még nem tudom... – próbáltam kitérni az egyenes válasz elől, de láttam, át lát a szitán, ismét vesztésre állok.
Amikor két pohár forró tejjel leforráztam a mákot, már éreztem az illatfelhőt, ami megelőzi Rebeka nagybelépőjét. Sok választásom nem maradt, folytattam a munkát. Leereszkedett egy hokedlira.
25 deka olvasztott vajba elkevertem egy pohár cukrot, majd hozzáadtam négy tojássárgáját, és a leforrázott mákot. Miután jól összedolgoztam, beleborítottam egy pohár lisztet, amelyet előzőleg egy kis sütőporral megbolondítottam. Újabb keverés következett, majd felvertem a négy tojásfehérjét kevéske cukorral, és azt is beleborítottam a masszába. Előmelegített tűzhelyen kell sütni, nem sokáig, nálam 15-20 perc alatt kész.
Nagyon kell vigyázni, nehogy odaégjen! (Ezt a mondatot kifelejtem majd a Rebekának adott receptből).
Miután megsült a sütemény, hagyom, hogy megnyugodjon, és elkészítem a glazúrt: egy kockákra tördelt 10 dekás étcsokoládét, egy kis vajat, 1-2 kanál cukrot és ugyanannyi tejet a tűzön addig kavargatok, amíg egyenlő állagú nem lesz, majd a süteményre kenem.
Azon kívül, hogy remek édesség, van egy további jó tulajdonsága: ha marad, eltehetjük a mélyhűtőbe, bármikor elővehető, nem kell melegíteni, percek alatt felenged, és olyan lesz, mint újkorába.
Amennyiben Rebeka nem tisztel meg jelenlétével…
PEER GIDEON
Kapcsolódó cikkünk: Rebeka-mentes mandulás almatorta