© 2018 Foodyny.

tothmrosti3.jpg

Hétvégéről lévén szó, úgy gondoltam, hogy meglepem magunkat valami finommal. Nővéremék jöttek látogatóba és hát mégis úgy illik, hogy valamit azért összedob az ember, ha vendégek jönnek. Tv-ben láttam ezt a reggelit a híres skót séftől, Gordon Ramsay-től. Így az alapgondolat onnan jött. Kicsit változtattam rajta elsősorban fűszerezésileg. Egy remek – ámde pofon egyszerű – salátával kínáltam, amit reggel frissen Bálint Kerttől vettem a Fény utcai piacon.

Na ez a reggeli igen csak tápláló és minden olyan földi jó megtalálható benne, amitől rossz már nem lehet: burgonya, bacon, tojás... Nem véletlenül az amerikaiak egyik kedvenc reggelije.

Hozzávalók:

  • 5-6 db közepes burgonya
  • 1 salottahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/2 kk. őrölt rozmaring
  • 1/2 kk. őrölt kakukkfű
  • só, bors
  • olívaolaj
  • 5 tojás
  • 3-4 dkg vaj
  • 5 szelet bacon
  • 1 ek. cukor
  • mustárlevél saláta
  • extra szűz olíva olaj
  • málnaecet

tothmrosti1.jpg

A burgonyát, a hagymákat megpucoljuk, majd nagy lukú reszelőn lereszeljük, szitába helyezzük és jól kinyomkodjuk belőle a nedvességet. Ez utóbbi azért fontos, mert így tudjuk igazán ropogósra sütni a lepényünket.

Felforrosított teflon serpenyőbe egy kis olajat öntünk és beletesszük az összekevert, kinyomokodott zöldségeket. Egy fakanál segítségével jól lenyomkodjuk, hogy egy tömör lepényformát kapjunk.
4-5 perc intenzív pirítgatás után kisebb vaj darabokat helyezünk körbe az edény szélére, így a vaj a lepényünk aljára be fog folyni, amitől még ropogósabb lesz. Egy tányér segítségével megfordítjuk és ugyan ezt a műveletet elvégezzük ott is.

tothmrosti6.jpg

Ha mind a két fele megpirult és ropogós lett, akkor ráütjük a tojásokat, megsózzuk és betesszük 180 fokra az előmelegített sütőbe 5-6 percre, míg a tojások elkészülnek, de még folyósak maradnak.

Amíg a lepény elkészül, addig ugyan abban a serpenyőben egy kis olajon cukrot karamellizálunk, amit egy kocka vajjal dúsítunk. A bacon szeleteket félbevágjuk és folyamatos forgatás mellet karamellizáljuk őket.

tothmrosti5.jpg
A mustárlevél salátát jól megmossuk, salátacentrifugával megszárítjuk. Sózzuk, borsozzuk és ízlés szerint adunk hozzá olívaolajat és málna ecetet.
Salátával együtt tálaljuk a röszti burgonyát! 

tothmrosti4.jpg

TÓTH MARCI

Kapcsolódó cikkjeink: Marci blogja

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.