Amikor az ember céklafasírtot készít, akkor a céklát pucolás és reszelés utána hőkezeli. Mind ízében, mind textúrájában egészen más végeredményt kapunk azonban, ha ezt a csodálatos zöldséget egészben, héjastul megsütjük és csak utána ízesítjük. A cékla földes ízéhez nagyon jól passzol pirított dió és a sós feta sajt. Aki nem akar nagyon bíbelődni, az csak morzsolja a sajtot a salátára, de ha rám hallgattok, akkor feltétlenül kipróbáljátok a feta sajtot rántva: mennyei!
Ma már egyébként rengeteg féle és színű céklákat lehet kapni a piacokon. Merjünk velük kísérletezni! Egy rendkívül egészséges zöldségről van szó. Emlékszem, mikor az egyik vérképem vashiányt mutatott, a dietetikusom egyből a frissen préselt céklalé napi szintű fogyasztását javasolta, annak magas a vastartalma miatt. A főtt ecetes céklasalátának is megvan a maga létjogosultsága, nyersen turmixban vagy sütve azonban a nyomelemek is hatásosabban szívódnak fel a szervezetben. Úgyhogy továbbra is, hajrá cékla!
Kinek melyik céklás fogást tetszett jobban? Várom a véleményeket!
Hozzávalók
Elkészítés
A céklákat héjastul alufóliába csomagoljuk, úgy, hogy előtte sóval, borssal és olíva olajjal befűszereztük. 180 fokos sütőben puhára sütjük. Cékla méretétől és fajtájától függően ez lehet 45 perc vagy több, mint egy óra is.
A diót száraz serpenyőben megpirítjuk.
A feta sajtot nagyobb hasábokra vágjuk. A zsemlemorzsát összekeverjük a szezámmaggal és a sajt darabokat a szokásos módon (liszt, tojás, morzsa) bepanírozzuk. Forró, 170 fokos olajban aranybarnára sütjük.
A céklákat sütés után megpucoljuk és kockákra vágjuk. Ízesítjük málnaecettel és olívaolajjal. Ha kell sózzuk, borsozzuk. Rántott fetával tálaljuk. Szórunk rá a lazán összetört pirított dióból és az újhagyma zöldjével vagy finomra vágott metélő hagymával díszítjük.
Megjegyzés: A képeken talán látszik is, hogy a sajtot kétszer paníroztam, kicsit vastag is lett a panír. Valószínűleg az egyszeri panírozás is elegendő és a sajt nem fog kifolyni a „bunda” alól, ezt legközelebb ki is próbálom.
TÓTH MARCI
Kapcsolódó cikkünk: Tóth Marci: Céklafasírt, mentás joghurt dippel