Egy vacsora során ismerkedtem meg Garami Gábor rádiós műsorvezetővel, a Potyautas Youtube csatorna házigazdájával. Beszélgettünk, és természetesen szóba került a gasztronómia is. Megtudtam tőle, hogy vegetáriánus, sőt inkább törekszik a vegán étrendre. Bár ezek a fogalmak egyre elterjedtebbek, azért nem árt tisztázni a különbséget: a vegetáriánusságról általánosságban azt kell tudni, hogy bár sok irányzata van, a közös bennük, hogy a követői nem esznek húst. A vegánok viszont semmilyen állati eredetű ételt – tojást és tejterméket – nem fogyasztanak.
Húsevőként rendkívül izgalmasnak tartom, hogy miként lehet ízletes és tápláló ételt készíteni állati eredetű alapanyagok nélkül, így amikor Gábort a kedvenc ételeiről faggattam, és kiderült, hogy leginkább az ázsiai, azon belül is az indiai, jó fűszeres, csípős ételeket szereti, rögtön beindult a fantáziám. Versenyző vagyok, ki nem hagyok egy ilyen kalandot: főzni valamit, ami vegán, lehetőleg indiai (tehát fűszeres és csípős), de azért tartalmazzon egy sportoló számára is elegendő fehérjét és rostot.
Az Indiában dahlnak nevezett raguszerű ételre esett a választásom, amely rendkívül változatos, tartalmas egytálétel. Meghatározó eleme az indiai fűszerek mellett az, hogy mindig valamilyen hüvelyes zöldségből készül. A dahlt basmati rizzsel, gőzölt citromos brokkolival, valamint pirított shitake gombával tálaltam, de elkészítettem mellé az indiaiak kedvenc kenyerét, a naant is. A végeredményt Gáboron teszteltem. Kérdezzétek meg tőle, hogy ízlett neki Tóth Marci főztje, annyi biztos, hogy a tányéron semmi sem maradt. ☺
Azt viszont egyikünk sem tudta eldönteni, kell-e hozzá naan, vagy elég a rizs-zöldségköret. Úgyhogy nagyon várom a visszajelzéseket, kinek melyik kombináció jött be! ☺
Sárgaborsó-dahl
Hozzávalók:
Naan (4db)
Elkészítés
A naan hozzávalóit összegyúrjuk, gombóccá formáljuk és fóliába csomagolva félretesszük pihenni.
A sárgaborsó levét leöntjük, és friss vízzel feltesszük főni. Hozzáadjuk a babérlevelet, a kurkuma felét és a római köményt, sózzuk, borsozzuk. Félkeményre főzzük, ami nálam körülbelül a víz felforralásától számítva 10 perc volt. Leszűrjük, a főzővizet kiöntjük. (Ugyan a sárgaborsó esetében akár működhet a dahl áztatás és előfőzés nélkül is, de tapasztalataim szerint a hüvelyesek jóval könnyebben emészthetők lesznek a készételben, ha ezt a két lépést nem hagyjuk ki.)
A brokkolit 12 perc alatt puhára, de még haraphatóra gőzöljük, esetleg megsütjük.
Közben egy serpenyőben olívaolajon elkezdjük pirítani az apróra felkockázott hagymát, a sárgarépát. Rövidebb pirítás után aprított fokhagymát, gyömbért és egy egész csilit adunk hozzá, majd a fűszereket és a paradicsompürét. Ezekkel együtt bátran tovább pirítjuk. A félkeményre főzött sárgaborsót hozzáadjuk, belemorzsolunk egy bio leveskockát, és felöntjük egy kevés vízzel, majd puhára főzzük. A koriander szárát apróra vágjuk, az édesburgonyát felkockázzuk, hozzáadjuk a sárgaborsóhoz. Amikor az édesburgonya is megpuhult, akkor keverjük hozzá a kókusztejet, amivel már csak egyet rottyantunk az egészen. Frissen facsart citromlével állítjuk be a savasságát.
A naan tésztáját négyfelé osztjuk, vékony kör alakú lapokra nyújtjuk, és tűzforró, száraz serpenyőben mindkét oldalát megsütjük.
Tálalás előtt a shitake gombákat egy forró serpenyőben (én egyszerűen azt használtam, amiben a naan lapokat sütöttem) körbepirítjuk, sózzuk, borsozzuk. A brokkolit szintén pár csepp citrommal ízesítjük, megsózzuk.
A dahlra friss korianderlevelet szórunk tálaláskor. Sokat dob rajta, ha tálaláskor egy evőkanál (szója vagy zab) joghurtot is teszünk hozzá.
TÓTH MARCI
Kapcsolódó cikkünk: Tóth Marci: csapatvacsora a Gatto Macchiato-ban