© 2018 Foodyny.

Sütőtökkrémlevest mindenki tud készíteni. Nagyjából úgy kell, hogy a tököt megsütjük vagy megfőzzük, turmixoljuk valamilyen folyadékkal, majd fűszerezzük, és jóformán készen is vagyunk.

sutotokkremleves1

Fűszerek széles választéka viselkedik igen simulékonyan a sütőtökkel: bors, babérlevél, rozmaring, kakukkfű, szerecsendió, római kömény, koriander, sáfrány, chili a sósabb változatot kedvelőknek. Gyömbér, fahéj, szegfűszeg, vanília az édesebb szájúaknak. Szereti a tök a mézet, a nádcukrot és szívesen „közösködik” almával, birsalmával, naranccsal, sárgarépával, édesburgonyával, burgonyával. Készülhet a leves szárnyas vagy zöldség alaplével, tejszínnel, vagy akár kókusztejjel.

Nem bonyolítottam túl a receptet! Azt szeretem, ha a sütőtök karakteres íze dominál a levesben. Fűszerezésként csak szerecsendiót és parmezán sajtot használtam, míg levesbetétnek gyönyörű, színes sárgarépákat kínáltam.

sutotokkremleves4

Hozzávalók:

  • ½ sütőtök
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 l alaplé
  • szerecsendió
  • só, bors, cukor
  • 1,5 dl tejszín
  • 40 g parmezán sajt
  • 6 db színes sárgarépa
  • olíva olaj
  • 2 kocka vaj


Elkészítés:

A sütőtököt kimagozzuk, tepsire helyezzük, sózzuk, borsozzuk, majd meglocsoljuk kevés olíva olajjal és 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük körülbelül egy órára.
A sárgarépákkal is hasonló módon járunk el. Az alapfűszereken és az olíva olajon kívül, még cukorral is megszórjuk és körülbelül fele annyi idő alatt a sütőtökök mellett megsütjük.
A hagymát felkockázzuk és vajon elkezdjük dinsztelni. Enyhén megsózzuk, hogy vizet engedjen. A megsült sütőtököt a héjából kikanalazzuk és a hagymához adjuk. Felöntjük alaplével, reszelünk rá szerecsendiót és megszórjuk egy marék parmezánnal. Negyedóra főzés után turmixoljuk, majd tejszínnel és egy kocka vajjal dúsítjuk.

Tálalásnál a sárgarépákat kanálnyi méretű darabokra vágjuk, a tányér közepére halmozzuk, köré öntjük a levest és kedvünk szerint díszítjük. Nekem szezámmagon és lenmagon kívül más nem volt otthon, így azokkal szórtam meg. Végezetül néhány csepp lenmagolajjal gazdagítottam a látványt.

Megjegyzés:
Meglepően hangzik, de higgyétek el, hogy a parmezán sajt hihetetlenül jól passzol a sütőtökkel és egyúttal az étel sósságát is biztosítja. Érdemes a magokat lepirítani, mielőtt megszórjuk a levesünket, nekem ez későn jutott eszembe. :)

TÓTH MARCI

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.