Sütőtökkrémlevest mindenki tud készíteni. Nagyjából úgy kell, hogy a tököt megsütjük vagy megfőzzük, turmixoljuk valamilyen folyadékkal, majd fűszerezzük, és jóformán készen is vagyunk.
Fűszerek széles választéka viselkedik igen simulékonyan a sütőtökkel: bors, babérlevél, rozmaring, kakukkfű, szerecsendió, római kömény, koriander, sáfrány, chili a sósabb változatot kedvelőknek. Gyömbér, fahéj, szegfűszeg, vanília az édesebb szájúaknak. Szereti a tök a mézet, a nádcukrot és szívesen „közösködik” almával, birsalmával, naranccsal, sárgarépával, édesburgonyával, burgonyával. Készülhet a leves szárnyas vagy zöldség alaplével, tejszínnel, vagy akár kókusztejjel.
Nem bonyolítottam túl a receptet! Azt szeretem, ha a sütőtök karakteres íze dominál a levesben. Fűszerezésként csak szerecsendiót és parmezán sajtot használtam, míg levesbetétnek gyönyörű, színes sárgarépákat kínáltam.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A sütőtököt kimagozzuk, tepsire helyezzük, sózzuk, borsozzuk, majd meglocsoljuk kevés olíva olajjal és 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük körülbelül egy órára.
A sárgarépákkal is hasonló módon járunk el. Az alapfűszereken és az olíva olajon kívül, még cukorral is megszórjuk és körülbelül fele annyi idő alatt a sütőtökök mellett megsütjük.
A hagymát felkockázzuk és vajon elkezdjük dinsztelni. Enyhén megsózzuk, hogy vizet engedjen. A megsült sütőtököt a héjából kikanalazzuk és a hagymához adjuk. Felöntjük alaplével, reszelünk rá szerecsendiót és megszórjuk egy marék parmezánnal. Negyedóra főzés után turmixoljuk, majd tejszínnel és egy kocka vajjal dúsítjuk.
Tálalásnál a sárgarépákat kanálnyi méretű darabokra vágjuk, a tányér közepére halmozzuk, köré öntjük a levest és kedvünk szerint díszítjük. Nekem szezámmagon és lenmagon kívül más nem volt otthon, így azokkal szórtam meg. Végezetül néhány csepp lenmagolajjal gazdagítottam a látványt.
Megjegyzés:
Meglepően hangzik, de higgyétek el, hogy a parmezán sajt hihetetlenül jól passzol a sütőtökkel és egyúttal az étel sósságát is biztosítja. Érdemes a magokat lepirítani, mielőtt megszórjuk a levesünket, nekem ez későn jutott eszembe. :)
TÓTH MARCI
Kapcsolódó cikkünk: Tóth Marci sajtos omlettje paradicsom ágyon tálalva