© 2020 Foodyny.
 

A következő vegetáriánus fogás alapanyaga a zellergumó, amit legtöbbször krémlevesként, vagy zellerpüré formájában ismerünk. Mi történik azonban akkor, ha a céklához hasonlóan, héjastul megsütjük? Egy vajpuha, fantasztikus zöldség-sültet kapunk, amihez már csakmegfelelő köret és mártás kell, hogy teljes legyen a fogás.

Köretként az árpagyöngyre esett a választásom, mert nagyon szeretem és érdemes a rizs és krumpli adta komfortzónából kilépni! A tejszínes gombamártás pedig egy klasszikus kísérő, amitől az egész ételt még egy szinttel feljebb tudjuk emelni. Ne hagyjátok ki!

Szeretem, ha egy ilyen méltatlanul elhanyagolt zöldségből ki tudom hozni a maximumot. Most úgy érzem kihoztam és remélem vegetáriánus olvasóimnak is új ötletet adtam.

sultzeller1


Hozzávalók:

  • 1 nagy zeller gumó
  • 3-4 ág kakukkfű
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 3 db babérlevél
  • só, bors, csipet cukor
  • olíva olaj
  • egy kocka vaj
  • 500 g barna csiperke
  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 db babérlevél
  • 2-3 ág kakukkfű
  • 1 dl fehér bor
  • 2 kocka vaj
  • 1 kk. worcestershire szósz
  • 1 kk. dijoni mustár
  • 2 dl tejszín
  • 20 dkg gersli
  • ½ liter alaplé (vagy víz)

A zellergumót alaposan megmossuk, segítségül körömkefét is használhatunk. Ne hámozzuk meg, mert a héjában rengeteg hasznos ízanyag található! Fűszerpácot készítünk olíva olajból, 2 gerezd zúzott fokhagymából, kakukkfűből, babérlevélből sóból és borsból. Két kezünk segítségével a pácot felvisszük a zöldségünkre. Alaposan bedörzsöljük vele, megszórjuk csipet cukorral és teszünk a tetejére egy kocka vajat. Alufóliába csomagoljuk és 180 fokos sütőben 2 órán keresztül sütjük, míg puha nem lesz.

Közben az alaplében kifőzzük a gerslit. Főzés közben egy kisebb fej megtisztított hagymát egészben adunk hozzá. Ezt a főzésidő végén eltávolítjuk. Ha az alaplé nem sós, sózzuk is meg.

Elkészítjük a mártást is. Kevés olíva olajon a felkarikázott gombát bátran lepirítjuk. Kisebb fej vöröshagymát és két gerezd fokhagymát finomra aprítunk, és a gombához adjuk. Fűszerezzük néhány ág kakukkfűvel és mikor a gomba már kellően megpirult sózzuk és borsozzuk is. Egy kanál mustárral és néhány csepp worcestershire szósszal tovább ízesítjük, majd felöntjük a fehérborral. Ha bor elpárolgott, tejszínt adunk hozzá, s ezzel addig forraljuk, míg mártás állagú nem lesz. Tálalunk!

sultzeller2

sultzeller3

TÓTH MARCI

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.