A következő vegetáriánus fogás alapanyaga a zellergumó, amit legtöbbször krémlevesként, vagy zellerpüré formájában ismerünk. Mi történik azonban akkor, ha a céklához hasonlóan, héjastul megsütjük? Egy vajpuha, fantasztikus zöldség-sültet kapunk, amihez már csakmegfelelő köret és mártás kell, hogy teljes legyen a fogás.
Köretként az árpagyöngyre esett a választásom, mert nagyon szeretem és érdemes a rizs és krumpli adta komfortzónából kilépni! A tejszínes gombamártás pedig egy klasszikus kísérő, amitől az egész ételt még egy szinttel feljebb tudjuk emelni. Ne hagyjátok ki!
Szeretem, ha egy ilyen méltatlanul elhanyagolt zöldségből ki tudom hozni a maximumot. Most úgy érzem kihoztam és remélem vegetáriánus olvasóimnak is új ötletet adtam.
Hozzávalók:
A zellergumót alaposan megmossuk, segítségül körömkefét is használhatunk. Ne hámozzuk meg, mert a héjában rengeteg hasznos ízanyag található! Fűszerpácot készítünk olíva olajból, 2 gerezd zúzott fokhagymából, kakukkfűből, babérlevélből sóból és borsból. Két kezünk segítségével a pácot felvisszük a zöldségünkre. Alaposan bedörzsöljük vele, megszórjuk csipet cukorral és teszünk a tetejére egy kocka vajat. Alufóliába csomagoljuk és 180 fokos sütőben 2 órán keresztül sütjük, míg puha nem lesz.
Közben az alaplében kifőzzük a gerslit. Főzés közben egy kisebb fej megtisztított hagymát egészben adunk hozzá. Ezt a főzésidő végén eltávolítjuk. Ha az alaplé nem sós, sózzuk is meg.
Elkészítjük a mártást is. Kevés olíva olajon a felkarikázott gombát bátran lepirítjuk. Kisebb fej vöröshagymát és két gerezd fokhagymát finomra aprítunk, és a gombához adjuk. Fűszerezzük néhány ág kakukkfűvel és mikor a gomba már kellően megpirult sózzuk és borsozzuk is. Egy kanál mustárral és néhány csepp worcestershire szósszal tovább ízesítjük, majd felöntjük a fehérborral. Ha bor elpárolgott, tejszínt adunk hozzá, s ezzel addig forraljuk, míg mártás állagú nem lesz. Tálalunk!
TÓTH MARCI
Kapcsolódó cikkünk: Körtés palacsinta karamellizált banánnal