A hideg, komor idő beköszöntével el kell kezdenünk gondoskodni szervezetünk vitaminpótlásáról. Ilyenkor kulcsfontosságú, hogy a csontok erősségéért, a daganatos megbetegedése kockázatának csökkentéséért is felelős D-vitamint a szervezetbe juttassuk. A gyermekek és az idősek számára nem elegendő a természetes bevitel, számukra szükséges a táplálékkiegészítők használata, a 15-50 év közöttieknek azonban elegendő, ha megfelelő táplálkozással gondoskodnak a D-vitamin pótlásáról. Összegyűjtöttünk öt élelmiszert, amivel mindezt remekül megtehetjük.
1. Gombafélék
A gombák rendkívül jó D-vitamin források, emellett folsavban, C-vitaminban, cinkben és szelénben is gazdagok. Fontos, hogy ne főzzük szét őket, hogy az értékes tápanyagait minél nagyobb koncentrációban megőrizhesse.
2. Tojás
Rendkívül sokrétű alap élelmiszerünket milliónyi-féleképpen elkészíthetjük. Ráadásul A, B, E és D vitaminban bővelkedik, alacsony szénhidráttartalma miatt pedig a diéták alapvető részét képezi.
3. Tej
A kálcium mellett a tejek nagyszerű D-vitamin-források is egyben. Napi egy-két deciliterrel bátran fogyaszthatunk belőle egészségünk érdekében.
4. Halak
B és D-vitaminforrások, emellett pedig Omega3 zsírsavat is tartalmaznak, amik a szív és érrendszerre gyakorolnak jó hatást.
5. Máj
A és D vitaminban bővelkedik, kiválasztószervként azonban nem javasolt túlzottan gyakran fogyasztani.
Forrás: http://lollipopnasik.blog.hu