Ha krumpli köretről van szó, pürét, vagy sültkrumplit készítünk legtöbbször. Ugyan a krumplipüré jól variálható más zöldségekkel – répával, sütőtökkel, édesköménnyel – vagy fűszerekkel, egy idő után azonban unalmas lesz. De szerencsére itt a gratin, amivel új értelmet nyer a krumplis köret.

Magyar megfelelője (még) nincs, elnevezése a francia konyhatechnológiai kifejezésre, az au gratin, vagyis csőben sütve eljárásra utal. A csőben sütés lényege, hogy az, amit így készítünk, alulról és felülről is megsül, a teteje azonban egy extra rogogós réteget kap, amit morzsával vagy sajttal lehet elérni. A burgonya gratinnál sincs ez másképp. A rétegezett krumpli egy finom mártásban puhára sül, a tetején pedig az aranybarnára pirult sajt lesz a ropogós réteg. Aki még nem próbálta, itt az idő!

Fotó: Pinterest

Hozzávalók – 4 személynek

  • 70 dkg krumpli
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg reszelt cheddar sajt
  • só, bors, vaj

Elkészítés

A krumplit pucold meg, öblítsd át vízzel, majd szeleted fel vékony karikákra. Egy konyharuhán itasd le róla a vizet.
A tejszínt, a tejet és a fokhagymát tedd egy lábosba, sózd és borsozd kicsit, majd forrald fel, utána vedd alacsonyra a lángot, és főzd 5-6 percig. Ha kész, vedd ki belőle a fokhagymát, mert csak az ízére volt szükség, ami ennyi idő alatt belefőtt a mártásba.

Vajazz ki egy kör alakú, vagy szögetes tepsit, és fektess le benne egy réteg krumplit úgy, hogy a szeletek között legyen egy kis átfedés. Sózd, borsozd, majd locsold meg egy kevés tejszínes mártással. Ismételd meg addig, amíg a krumpli el nem fogy. A legfelső rétegre a só és a bors után mehet a sajt, majd végül a maradék mártás. Ebből a mennyiségből 4-5 réteg lesz. A második és harmadik réteg után én egy kis sajttal is megszórom, de mehet az egész csak a végén, a tetejére.

A tepsit fedd le alufóliával, és tedd a 180 fokra előmelegített sütőbe. Süsd 30-35 percig, míg a krumpli megpuhul. Utána vedd le a fóliát, és tedd vissza 5-10 percre, hogy a sajt a tetején ropogósra süljön.

Ünnepi köret, de nem csak az ünnepekre ajánlom.

Forrás: http://varosikonyha.blog.hu

Kapcsolódó cikkünk: 

 

0
0
0
s2smodern

SZTÁRHÍREINK

ÍME A FOODYNY

Íme a Foodyny, Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol a receptek böngészésén túl híres gasztroarcok és ismert személyiségek is folyamatosan betekintést engednek a színes hazai gasztroélet - reményeink szerint - minden zugába.

Hírlevelünkre feliratkozva MINDEN HÉTEN NYEREMÉNYEK várnak!

EatNaturalBio foodyny banner 05

AB OVO BOR AJÁNLÓ

FŐTÁMOGATÓ

Kende Gastro logo 5 prof konyha