2017 gasztrotrendjei között a kiegyensúlyozott-egészséges táplálkozás igencsak előkelő helyen van. Egyre inkább fontosnak tartjuk a testünket és figyelünk arra, hogy mit eszünk, még akkor is, ha ez kicsit költségesebb, mint az eddig megszokott életvitelünk. De, mint mindennek igy az egészségnek is ára van, és itt most nem csak az anyagi részére gondolok, hanem arra, hogy le kell tudnunk mondani a különböző finomított élelmiszerekről, mint például az étolaj, a margarin, a kristálycukor, a finomliszt és társaik.
Tudom, ez igy elsőre elég nehéznek hangzik, pedig valójában nem az. Szakács mivoltomból adódóan rajtam is van egy kis súlyfelesleg, főként úgy pocaktájon. Ezt persze csakis magamnak, illetve a rendszertelen és kiegyensúlyozatlan étkezésnek köszönhetem, ezért úgy döntöttem, hogy ezen változtatni szeretnék, és meg akarok válni ettől a tehertől.
Első lépésként a finomított cukrokat szerettem volna kiiktatni a táplálkozásomból, és amikor azon agyaltam, hogy jó, de akkor mivel kellene helyettesíteni, akkor akadtam rá az Inka Sweetre.
Az Inka Sweet nem csak egy egyszerű stevia készítmény, amiből már annyi van, hogy a csapból is ez folyik, hanem sokkal több annál. Be is mutatom nektek, hogy miért:
Nem árt tudnod, hogy az ipari mennyiségben forgalmazott stevia kivonat alapból több százszor édesebb a kristálycukornál, tehát hígítás nélkül alkalmatlan otthoni használatra, hiszen szinte lehetetlen lenne jól adagolni. A legtöbb boltban kapható stevia készítmény ezért hígítva van, amivel nem lenne gond, ha a gyártók többsége nem olcsó cukoralkoholokat és/vagy szintetikus, mű anyagokat használna erre a célra (eritritol, maltodextrin, stb.). Az Inka Sweet Stevia ezzel szemben 100%-ban természetes és Vegán. Nem tartalmaz semmilyen szintetikus adalék- vagy feltöltő anyagot.
A benne lévő stevia kivonat 99%-os tisztaságú koncentrátum, tudományos nevén Rebaudioside-A , ami a jelenleg ismert legédesebb és egyben a legtisztább stevia kivonat a földön. Ezen kívül van bene prebiotikum (inulin rost) és Omega 3 zsírsav is, ezáltal nem csak egy egyszerű édesítőszer, hanem funkcionális élelmiszer is egyben.
Fizikai tulajdonságai szinte teljes mértékben megegyeznek a cukoréval, annyi különbséggel, hogy az Inka Sweet nem karamellizálható, viszont jeges vízben is jól oldódik és magas hőfokon is stabil marad, ezáltal sütésre és főzésre is kiválóan alkalmas.
Többször próbálkoztam már azzal, hogy kihagyjam a cukrot az életemből és valamivel helyettesítsem, viszont egy ponton a legtöbb édesitő mindig elhasalt, ez a pont pedig az íz volt, mert valahogy mindig éreztem egy bizonyos mellékízt, ami zavaró volt. Az Inka Sweet esetében viszont nincs semmi mellékíz, sőt, talán még egy kicsit, mint ha ki is emelné az ételek, italok természetes izét.
Úgy gondolom fontos még meg említenem azt is, hogy bár kalória tartalma majdnem annyi, mint a cukoré, négyszer intenzívebb édesítő hatása miatt negyedannyi kell belőle, tehát 75%-al kevesebb kalóriát viszel be, amikor Inka Sweettel édesítesz. Szóval, ha a kávédba eddig egy teáskanál cukrot tettél, akkor ebből már egy kanál végnyivel is el tudod érni azt az édességet.
Aki ismer, az tudja, hogy nem szoktam csak úgy a levegőbe beszélni, és hogy nem ajánlok soha senkinek olyan dolgot, amit ki ne próbáltam volna, és amivel ne lennék maximálisan megelégedve, szóval, ha ti is most tervezitek, hogy hátrahagyjátok az eddigi egészségtelen éneteket, akkor az Inka Sweetet csak ajánlani tudom.
Forrás: http://akreativsef.blog.hu