Az áfonyás gyümölcskenyér puha, omlósan lágy tésztájú, tele finoman pikáns áfonyával, és citrusos aromával. Ezt a csodás süteményt pillanatok alatt össze lehet állítani, sőt az ünnepek előtt el is lehet készíteni, hiszen a sütés után még 3 napig garantáltan friss marad szobahőmérsékleten, illetve 6 napig hűtőben tárolva, feltéve ha alufóliába vagy folpackba csomagoljuk. Így akár előre is dolgozhatunk, hogy ne szakadjon minden sütés-főzés a nyakunkba egyszerre.
De térjünk vissza a lényegre!
Hozzávalók:
- 15 dkg friss vagy fagyasztott vörös áfonya (esetleg aszalt)
- 25 dkg liszt – gm diétában Schar mix
- 10 dkg cukor – vagy ennek megfelelő édesítő
- 1 tk sütőpor
- 1/2 tk szódabikarbóna
- csipet só
- 4 ek méz
- 2 db tojás
- 1 narancs leve és héja reszelve
- 2 ek olvasztott vaj – lm diétában margarin
- kevés őrölt kardamom – opcionális
- 1 csillagánizs – opcionális
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra
Az áfonyát, ha friss, forgassuk meg egy kanál lisztben, így nem fog lesüllyedni a sütemény aljára. Egy keverőtálba öntsük a lisztet, cukrot, sütőport, szódabikarbónát és a sót, vagyis a száraz alapanyagokat. Egy másik edényben keverjük össze a tojásokat, a mézet, a narancs levét és reszelt héját, a kardamomot és a csillagánizst, valamint az olvasztott, langyos vajat, vagyis a nedves hozzávalókat.
Most a nedves anyagot keverjük a szárazhoz. NE dolgozzuk ki, csak annyira keverjük össze, hogy összeálljon. Ekkor keverjük hozzá az áfonyát is. Egy-két utolsó keverés és máris önthetjük egy kivajazott, kilisztezett formába. Én most kenyér formát használtam.
Tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 45-60 percig. Tűpróbát használjunk, hogy megbizonyosodjunk, a közepe is átsült. Ha elkészült, tegyük rácsra, hogy egyenletesen kihűljön.
Szeleteljük és tálaljuk.
Ilyen egyszerűen és gyorsan készül el ez a csodás, ünnepi finomság.
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.
Kapcsolódó cikkünk: Tojás- és gluténmentes almás-mandulás gyümölcskenyér reggeli kávé mellé