Valahogy a téli ünnepek táján rádöbbenünk: mintha kicsit elfáradtunk volna. Ennek több oka is van. A szervezetnek szüksége van a fényre, ami – mint tudjuk – ebben az időszakban minimálisan áll rendelkezésre. Ehhez hozzáadódik a kevesebb mozgás, hiszen korántsem töltünk annyi időt a szabadban, mint a tavaszi, nyári hónapokban. Emiatt vagyunk lehangoltak és sokkal fáradékonyabbak.. Az ilyenkor menetrendszerűen érkező megfázás, influenza tovább rontja a kedélyünket, előjönnek a gyomorproblémák, ami étvágytalansággal is jár. Mindezek ellen jobb, ha teszünk valamit: mozogjunk, járjunk társaságba, és ha tehetjük, töltsünk több időt a szabadban!
A hidegebb idő beálltával késztetést érzünk több vitamin bevitelére a szervezetbe. Ezt jól is tesszük, mert a téli letargia is beköszönt ebben az időszakban, ami annak a következménye, hogy megváltozik a biológiai ritmusunk, és felhasználjuk az energiatartalékainkat. Érdemes kutakodni a spájzban: levendulát és fahéjat használni, akár illatosításra, akár ételeink ízesítésére. A legnagyobb problémát a vitaminhiány okozza, amit a gyümölcsök fogyasztásávalmegelőzhetünk. A D-vitamin pótlásárakülönösen ügyelni kell, ugyanakkor ajánlatos kerülni a magas szénhidráttartalmú ételeket, amit persze az ünnepi lakomák idején nehéz betartani. Ajánlatos magas D-vitamin tartalmú ételek fogyasztása, mint az olajos halak, a margarin és a máj. Törekedni kell a dió, mogyoró és legfőképpen a halak fogyasztására is. A leginkább egészséges, a lazac, a tonhal, és a tőkehal, gazdag Omega3 zsírsav forrás mindhárom.
A depresszió összefügg a B-vitamin hiánnyal is, ezért javasolt az ebben gazdag ételek, például a közkedvelt banán, az ilyenkor divatos lencse és a remek tulajdonságokkal bíró zöldborsó fogyasztása. Együnk sok narancsot is, mert rengeteg C-, A- és B-vitamin tartalmaz, ezen kívül van még egy jó tulajdonsága: már attól is jobb kedvünk kerekedik ha csak az illatát érezzük, és ha a héját a fűtőtestre tesszük, kellemes illat lengi körbe a lakást.
Fontos, hogy odafigyeljünk a rendszeres evésre. Tehát ne hagyjuk ki a reggelit, a bőséges ebédet, és a vacsorának is adjuk meg a módját. A legjobb, ha napi 4-5 alkalommal is eszünk, persze módjával. Kedélyjavító lehet, ha színes ételeket fogyasztunk.
Nem utolsó sorban ügyelni kell a folyadékbevitelre, a rendszeres ivásra! Ha tehetjük, igyunk illatos és színes italokat, például teát vagy gőzölgő forró csokit, ha fahéjjal készítjük, még hatékonyabb lesz.
Harcra fel a téli depresszió ellen!
AirChef
Kapcsolódó cikkünk: Tóth Marci: Céklafasírt, mentás joghurt dippel