Megállás nélkül megy. Koncertezik, egyszerre öt színházban játszik, lételeme az alkotás. Emiatt is élvezi annyira, ha a minimális szabadidejében a konyhában lehet, és főzhet valamit. Ott is alkot. Mindegy, hogy mit, csak friss alapanyagokból álló, jó ízű, önmagát eladó étel legyen. Aztán fogja magát, és ír egy rendhagyó szakácskönyvet.
– Anyukám baromi jól főzött, mellette labdába sem rúghattam, nem is tanultam meg főzni addig, amíg össze nem költöztem az első szerelmemmel. Külföldön voltunk, fellépni jártunk, magunkat kellett eltartanunk. Ekkor kezdett érdekelni a főzés – mondja a Foodynynek, Szulák Andrea színész-énekesnő. – Aztán hazajöttünk, és elvégeztem egy szakács- és szállodaportás iskolát, de igazán sosem használtam ki az ott szerzett tudásomat. Jött millió dolog az életemben, koncertek, színház, tévés szereplések, férjhez mentem… Akkor egyébként egész jókat főztem otthon, de nem fűzött semmilyen különleges kapcsolat a gasztronómiához. Mióta egyedül vagyok, azóta érzem a szükségét, hogy főzzek, illetve ezzel egy időben kezdtem el élvezni is.
Az énekesnő egyedül neveli a kislányát, Rozinát, akinek a lehető legjobb falatokat szeretné adni.
– A junk food világában nagyon nehéz kikerülni, hogy az ember gyereke ne egyen „szemetet”. Persze, ő is és én is szeretem a gyorskajákat, de amikor csak tudok, főzök valamit otthon. Mindent megeszünk, legyen az hal, vagy bármilyen hús, a lényeg, hogy az étel amit készítek friss alapanyagokból készüljön, jó ízű legyen és az sem baj, ha szép. A szakácskönyv ötlete hirtelen jött, nem is szakácskönyv ez, inkább egy olyan regény, amelyben velem történt, kedves történeteket mesélek el, ezeket az – utazásokkal vagy emberekkel kapcsolatos – emlékeket pedig mind egy egy recepthez kötöm.
Így született meg a „Jutalomfalatok” című könyvem, és már a boltok polcain van.
Andi és Rozina lázasan készül a karácsonyra. A művésznő azt mondja, ragaszkodik a rég megszokott menükhöz, azokhoz, amelyeket még az édesanyja készített annak idején.
– Lesz borleves, osztrák krumplisaláta, (és még két-háromféle krumplisaláta a vendégeknek), tengeri hal – magyarázza. – Mivel a karácsony nálunk egy háromnapos szertartás, elég sokféle ételt készítünk. Ami biztos, hogy idén is sütök kacsamájat fahéjas almával és krumplipürével.
ZsÉ
Kapcsolódó cikkünk: Bódi Margó szakácskönyvét elkapkodták