Ünnepek alkalmával mindig az asztalra kerül az egyik kedvenc aprósüteményünk az Isler. Az ősszel összeszedett, majd megtört mogyorót, én mindig kicsit megpörkölöm a sütőben, majd ledarálom, és úgy kerül a tésztába. Mogyoró híján darált dióval is készülhet, de az igazi mégiscsak a mogyorós változat. Ezt az aprósüteményt, pl. az ünnepek előtt már napokkal megsüthetjük, sőt minél tovább áll, annál puhább lesz. Én sárgabarackdzsemmel ragasztottam össze, (de a savanykás lekvárok is nagyon jól illenek hozzá) majd olvasztott csokoládéval vontam be. Olyan igazi karácsonyi sütemény, amely nálunk soha nem hiányozhat az ünnepi asztalról.
Tészta hozzávalói 22-25 db-hoz:
- 30 dkg liszt
- 25 dkg Rama margarin
- 10 dkg darált mogyoró
- 10 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 ek rum
- 1 tojássárgája
- csipet só
- reszelt citromhéj
A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg margarint, és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és a darált mogyorót.
Ezután adjuk hozzá a rumot és a tojássárgát, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd csomagoljuk be fóliába, és tegyük be 30 percre a hűtőbe.
A hűtőből kivéve, lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagságúra a tésztát, majd egy nagyobb pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a korongokat. (én 6 cm átmérőjű szaggatót használtam)
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a tésztakorongokat.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 8-10 perc alatt süssük szép világos színűre. (én légkeverésnél 160 fokon, 8 percig sütöttem)
A sütőből kivéve, hagyjuk teljesen kihűlni, és ízlés szerinti lekvárral kettőt-kettőt ragasszuk össze, majd hagyjuk pár órát állni, hogy a lekvárt kissé beszívja, és ne csússzon szét, amikor vonjuk be a csokoládéval.
Csokoládébevonó hozzávalói:
- 20 dkg tortabevonó csokoládé (Party)
- 0,5 dl étolaj
A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd adjuk hozzá az étolajat, és gőzfürdő fölött olvasszuk fel.
Ezután vegyük le a gőzről, majd egyesével mártsuk meg benne az összeragasztott korongokat.
Ezután tegyük vissza a sütőpapírral bélelt tepsire, majd hagyjuk hogy a csokoládé teljesen megdermedjen.
Hűvös, száraz helyen jól eltartható, így pl. ünnepek előtt már akár 1-2 héttel is megsüthetjük.
Forrás: http://gizi-receptjei.blogspot.hu/
Kapcsolódó cikkünk: ISLER – PALEO, AIP