Ünnepek alkalmával mindig az asztalra kerül az egyik kedvenc aprósüteményünk az Isler. Az ősszel összeszedett, majd megtört mogyorót, én mindig kicsit megpörkölöm a sütőben, majd ledarálom, és úgy kerül a tésztába. Mogyoró híján darált dióval is készülhet, de az igazi mégiscsak a mogyorós változat. Ezt az aprósüteményt, pl. az ünnepek előtt már napokkal megsüthetjük, sőt minél tovább áll, annál puhább lesz. Én sárgabarackdzsemmel ragasztottam össze, (de a savanykás lekvárok is nagyon jól illenek hozzá) majd olvasztott csokoládéval vontam be. Olyan igazi karácsonyi sütemény, amely nálunk soha nem hiányozhat az ünnepi asztalról.

Tészta hozzávalói 22-25 db-hoz:

  • 30 dkg liszt
  • 25 dkg Rama margarin
  • 10 dkg darált mogyoró
  • 10 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 ek rum
  • 1 tojássárgája
  • csipet só
  • reszelt citromhéj

A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg margarint, és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és a darált mogyorót.

Ezután adjuk hozzá a rumot és a tojássárgát, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd csomagoljuk be fóliába, és tegyük be 30 percre a hűtőbe.

A hűtőből kivéve, lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagságúra a tésztát, majd egy nagyobb pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a korongokat. (én 6 cm átmérőjű szaggatót használtam)

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a tésztakorongokat.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 8-10 perc alatt süssük szép világos színűre. (én légkeverésnél 160 fokon, 8 percig sütöttem)

A sütőből kivéve, hagyjuk teljesen kihűlni, és ízlés szerinti lekvárral kettőt-kettőt ragasszuk össze, majd hagyjuk pár órát állni, hogy a lekvárt kissé beszívja, és ne csússzon szét, amikor vonjuk be a csokoládéval.

Csokoládébevonó hozzávalói:

  • 20 dkg tortabevonó csokoládé (Party)
  • 0,5 dl étolaj

A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd adjuk hozzá az étolajat, és gőzfürdő fölött olvasszuk fel.

Ezután vegyük le a gőzről, majd egyesével mártsuk meg benne az összeragasztott korongokat.

Ezután tegyük vissza a sütőpapírral bélelt tepsire, majd hagyjuk hogy a csokoládé teljesen megdermedjen.

Hűvös, száraz helyen jól eltartható, így pl. ünnepek előtt már akár 1-2 héttel is megsüthetjük.

Forrás: http://gizi-receptjei.blogspot.hu/

Kapcsolódó cikkünk: ISLER – PALEO, AIP

 

0
0
0
s2smodern

SZTÁRHÍREINK

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.