A karácsony, a meghitt hangulat, a készülődés izgalma, mindenkit átjár ebben az időszakban. Az is része viszont a szokásainknak, hogy milyen ételeket eszünk ilyenkor. Főleg a tradíciók és a családi szokások vezetik a háziasszonyok fakanalát, és határozzák meg mi fog az asztalra kerülni. A szépen feldíszített karácsonyfán a díszek pompáznak, a megterített asztalon pedig a sütemények és egyéb nyalánkságok sorakoznak.

karikaja1

A karácsonykor elkészített ételek nagy része tulajdonképpen népi hagyományokból maradt fent és az követjük általában. Elmaradhatatlan kellék a bejgli, és a hal, de előtérbe kerülnek a jó kiadós ételek. A legtöbb ételnek nem csak a kulináris élmény miatt jutott szerep, hanem valamilyen jelentése is volt. A halnak az volt a lényege, hogy a böjt december 24-ig tartott, és ez volt az az étel ami megehettek. De ugyancsak jelentőséggel bíró a sertéshús mivel a jószág előre túr a következő évi bőséget szimbolizálja, a káposztát pedig főleg vidéken fogyasztották a disznóvágások miatt. A bab, borsó, mák fogyasztás és a hal „ficánkoló gyors haladása miatt illetve a pikkely mint halpénz” a gazdagabb eljövendő esztendőt jelenti. A pulyka fogyasztása nemrégiben honosodott meg nálunk, mint angolszász szokás, illetve az amerikai ünnepek kelléke. Az alma fogyasztása a család összetartozását, a mákos tészta pedig a jó hátasságot jelentette.

Ezek mellett számos népi hagyomány létezik asztal terítésére is a halászok hálót, helyeztek elé, volt aki az asztal sarkaira pénz érmét helyezett, vagy olyan tárgyakat ami a munkájával volt kapcsolatos, hogy bőség legyen a következőévben. Kellemes ünnepeket!

AirChef

Kapcsolódó cikkünk: 

 

0
0
0
s2smodern

SZTÁRHÍREINK

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.