Finom, de nagyon nehéz rendesen megrágni, így könnyen torkunkon akad – a mocsi a Távol-Kelet egyik kedvenc édessége, jellemzően Szilveszter napján fogyasztják Japánban. Idén eddig ketten, egy ötvenes és egy nyolcvanas tokiói férfi fulladt bele az utolsó finom falatba.
A ragacsos gombóc rizstésztából készül, és olyan sűrű az állaga, hogy ha falhoz vágja az ember, akár évekig is ott marad. Így talán már érthető, hogy miért kell nagyon óvatosan, a lehető legkisebb falatokban lenyelni. A torokra akadás esélye egyébként igen nagy, úgyhogy az étel csak saját felelősségre fogyasztható. A híradások szerint az eddigi legzseniálisabb életmentés egy japán családban történt: a fuldokló rokon torkából porszívóval szívták ki az elakadt darabot.
És, hogy miként kell ilyen keményre gyúrni ezt a rizstésztát? A lényeg a gyorsaság. Íme egy kis videó Tokió egyik leghíresebb mocsikészítőjéről, Micsuo Nakataniról.
Meg fognak lepődni…
ZsÉ
Kapcsolódó cikkünk: Szakácsot keres a királynő