A magyar hagyományok bővelkednek a jeles napokhoz köthető népszokásokban. Január 25-ét pálfordulónak is szokták nevezni, mivel a Jézust üldöző Saul ekkor tért meg, és lett belőle Pál apostol. Ekkor jutunk túl a tél felén, és a népi megfigyelések szerint e nap időjárása határozza meg a következő hónapokét is.

Az étkezéssel kapcsolatos szokás ezen a napona pogácsakészítés, aminek érdekes oka volt: egyrészt a meleget szimbolizálta, hiszen még azon melegében elfogyasztották, másrészt a bőséges termést hivatott előkészíteni. A Pál napi pogácsának misztikus jelentőséget is tulajdonítottak.Minden családtagnak készítettek egye, és úgy sütötték meg, hogy a pogácsatésztába libatollat tűztek. Akinek a pogácsáján megperzselődött a toll, arra betegség várt; akinek nem, arra egészség és bőség.

Fontos tudnivaló, hogy Pál napján a legegyszerűbb pogácsát illik készíteni.

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt,
  • 20 dkg margarin,
  • 2 doboz tejföl,

Az összetevőket jó alaposan összedolgozzuk, majd lefedjük konyharuhával, és hűtőbe tesszük pihenni egy egész napra. A pihentetés után kicsit át kell dolgozni, majd körülbelül ujjnyi vastagságúra kinyújtani. Szokás és ízlés szerinti méretű formákat szaggatunk belőle, előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük. 

AirChef

Kapcsolódó cikkünk: 

 

SZTÁRHÍREINK

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.