A magyar hagyományok bővelkednek a jeles napokhoz köthető népszokásokban. Január 25-ét pálfordulónak is szokták nevezni, mivel a Jézust üldöző Saul ekkor tért meg, és lett belőle Pál apostol. Ekkor jutunk túl a tél felén, és a népi megfigyelések szerint e nap időjárása határozza meg a következő hónapokét is.
Az étkezéssel kapcsolatos szokás ezen a napona pogácsakészítés, aminek érdekes oka volt: egyrészt a meleget szimbolizálta, hiszen még azon melegében elfogyasztották, másrészt a bőséges termést hivatott előkészíteni. A Pál napi pogácsának misztikus jelentőséget is tulajdonítottak.Minden családtagnak készítettek egye, és úgy sütötték meg, hogy a pogácsatésztába libatollat tűztek. Akinek a pogácsáján megperzselődött a toll, arra betegség várt; akinek nem, arra egészség és bőség.
Fontos tudnivaló, hogy Pál napján a legegyszerűbb pogácsát illik készíteni.
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt,
- 20 dkg margarin,
- 2 doboz tejföl,
- só
Az összetevőket jó alaposan összedolgozzuk, majd lefedjük konyharuhával, és hűtőbe tesszük pihenni egy egész napra. A pihentetés után kicsit át kell dolgozni, majd körülbelül ujjnyi vastagságúra kinyújtani. Szokás és ízlés szerinti méretű formákat szaggatunk belőle, előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük.
AirChef
Kapcsolódó cikkünk: Bemutatkozik a SütiChef