Még karácsony előtt elterveztem, hogy elkészítem gyermekkorom nagy kedvencét a hólabdát, vagy ahogy talán jobban ismeritek: a kozák sapkát. Aztán persze jött a december, a karácsony, az ünnepi sütés-főzés, készülődés, így végül nem jutottam el odáig, hogy nekikezdjek. Pedig tényleg nem egy bonyolult dolog, még ha kell is egy kis időt szánni rá.  

Viszont a hosszú januári esték szinte hívogattak…

Azért szokásomhoz híven vittem a dologba egy kis csavart, ugyanis a krémhez tettem egy kis maracujapürét, a tésztába pedig narancsot, így egy jó kis trópusi finomság született retro kivitelben. 🙂

Ha valaki esetleg mégis a hagyományos módon készítené el, akkor csak annyi a teendő, hogy a maracujapürét cserélje tejre. 

Maracujás-narancsos kozák sapka 

Hozzávalók:

a piskótához:

  • 8 tojás
  • 220 g barna cukor
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • 220 g finomliszt
  • 30 g kakaópor
  • csipet só
  • 1/2 csomag sütőpor

a krémhez:

  • 4 dl tej
  • 1 dl maracujapüré
  • 200 g vaj
  • 120 g porcukor
  • vaníliakivonat
  • a hempergetéshez kókuszreszelék

a tetejére:

  • 100 g étcsokoládé
  • 0,5 dl tejszín

Először a piskótát készítjük el. Az egész tojásokat a cukorral és a narancs levével habosra verjük. 

A lisztet, a sót, a kakaót és a sütőport összekeverjük és a felvert tojáshabhoz adjuk. Jól elkeverjük és végül belereszeljük a narancs héját. 2 nagy sütőpapíros tepsibe öntjük és elsimítjuk. Nem kell teljesen kitölteni a tepsit, mert akkor túl vékony lesz a tészta. 180 C-os előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt megsütjük.  

Amíg sül a piskóta, elkészítjük a krémet. A tejet, a maracujapürét és a lisztet csomómentesre keverjük. Lassú tűzön puding sűrűségűre főzzük. Folpackkal lefedjük és teljesen kihűtjük. Ha kihűlt, a puha vajat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a vaníliát és a maracujás krémet, majd ezzel is tovább keverjük. 

A piskótalapokból kis köröket vágunk pogácsaszaggatóval. Megkenjük a lapot krémmel, ráteszünk egy másik karikát és a szélét is bekenjük a krémmel. Ha megkentük az összes piskótát kissé lehűtjük és meghempergetjük a kókuszreszelékben. 

A tetejére a csokit és a tejszínt összemelegítjük és csomómentesre keverjük. Ezzel kenjük meg a piskótakarikákat és dermedni hagyjuk. 

Forrás: http://lelekkonyha.blogspot.hu/

Kapcsolódó cikkünk: 

 

SZTÁRHÍREINK

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.