Negyvenéves koráig agglegény volt, nem csoda, hogy kiválóan megtanult főzni. Dévényi Tibort, akit mindenki csak Tibi bácsinak hív – fura módon a vele egykorúak is – ezért nem lehet zavarba hozni a konyhában. Kevés olyan étel van, amit ne tudna elkészíteni, imádja a belsőségeket, és van egy különleges olasz receptje, amellyel régen elcsábította a csajokat.
FOTÓ: Wéber Zsolt
– Hercegszelet a magyar neve, egy tradicionális olasz recept alapján elkészítendő húsételről van szó, amit imádok – mondja a Foodynynek Tibi bácsi. – Kell hozzá egy jól kiklopfolt tarja, amit megsütünk, és paradicsomos raguban fürdetünk meg. Régen nem volt itthon spagetti, ezért széles metélttel tálalom, és készítek mellé párolt zöldségeket is. Elképesztően finom, könnyen készíthető étel, legénykoromban sokszor csináltam lányoknak. Ez volt az „olasz este” menüje finom vörösbor kíséretében. Garantált siker volt – meséli nevetve a lemezlovas.
– Ma már csendes családi életet élek, de még mindig rendszeresen főzök, mert nagyon szeretek a konyhában alkotni. Egyébként, volt a hetvenes években egy „Főzőcske de okosan” című tévéműsor – talán sokan emlékeznek még rá –, amit Molnár Margit álmodott képernyőre és vezetett. Nos, abban a műsorban én voltam az első vendég, aki főzött – büszkélkedik Dévényi, aki azt vallja, a hagyományos ételeknél nincs finomabb.
– Tökfőzelék, lecsó, szalontüdő, Kádár-féle sólet, rántott borjúláb és grízes tészta, ezek az igazi ételek! – magyarázza. – A grízes tésztám egyébként olyan híres, hogy a Menza nevű, felkapott budapesti étteremben éveken át étlapon volt Tibi bácsi grízes tésztája néven. Ezt az ételt a nagymamám receptje szerint készítem, és állítom, hogy utánozhatatlanul finom.
Dévényi Tibor egy őszinte vallomást is megosztott a Foodynyvel:
– Sokáig volt az álmom, hogy nyitok egy cukrászdát, ahol lakodalmas sütiket készítettem volna. Tudják, azokat az apró finomságokat, falatnyi kis ízbombákat. Ma már letettem erről, de a gasztronómia most is fontos szerepet tölt be az életemben, vannak titkos projektjeim is. A minap például karalábé főzeléket készítettem, amelyet a párom egyáltalán nem szeret. Ezt az az ételt csak akkor készíthetem el, ha mondjuk elutazik a szüleihez. Persze nem jó egyedül lenni, de a magányos estéimen biztosan megfőzöm magamnak ezt a finomságot.
ZsÉ
Kapcsolódó cikkünk: Esztergályos Cecíliát hidegen hagyják a trendi diéták