Alan Geaam története olyan, mint egy mese: üres zsebbel aludt az utcákon, majd egy véletlennek köszönhetően vacsorát főzött, és ma már Párizs egyik legelismertebb séfje. De hogy is kezdődött ez a történet?
A libanoni származású Alan egészen pici gyerek volt, amikor a szüleivel elhagyták a szülőhazájukat, és Európába menekültek. Jártak az USA-ban, Olaszországban, Csehországban, majd, amikor a fiú 23 éves volt, letelepedtek Franciaországban. Alannak csak alkalmi munkái voltak, és elérkezett az a pont az életében, amikor már egy vasa sem volt, padokon aludt, kéregetett, hogy fenntartsa magát.
Bár egy szót sem beszélt franciául, végül kapott munkát, napközben építkezéseken dolgozott, esténként pizzafutár volt és mosogatott.
A szerencse egy éjszaka köszöntött rá: az étterem szakácsa nagyon csúnyán elvágta a kezét, kórházba vitték. Alan gondolkodás nélkül a helyére állt, és elkészítette mind a 15 asztalnyi rendelést, ami hátramaradt, a vendégek legnagyobb megelégedésére. Az étterem tulajdonosa ekkor tudta meg, hogy a srác egész jól főz, ezért egyre többször adott munkát neki. Az azóta eltelt húsz évben Alan az étterem séfje lett, és most, a 2018-as jelölésen megkapta a hőn áhított Michelin-csillagot is.
Vicces szál a történetben, hogy Alan főzősműsorokból tanulta meg a gasztronómia alapjait.
ZsÉ
Kapcsolódó cikkünk: Amit a szakácsmesterségről nem mersz megkérdezni