Brazíliában két dolog biztos: az evés és a tánc. Ezek nélkül ugyanis – ahogy vallják – nem élet az élet. Ahogy a japán és a kubai gasztronómiában is találtunk hasonlóságokat az általunk megszokott ízekkel, a brazil tradicionális ételek között is akadnak a magyaros ízléshez közel álló ételek.

A brazil gasztronómia, számunkra nagyon szimpatikus módon, két fő elemre épül, a kávéra és a húsra. Nem telhet el nap a szamba országában néhány csésze méregerős fekete és omlós húsok nélkül. Ráadásul mivel a helyi táplálkozási szokásokra és ízlésre nagy hatással voltak a portugál gyarmatosítók, a repertoárjukban gulyásszerű ételek, pikáns füstölt húsok és grillételek is megtalálhatók. Ezek pedig számunkra biztosan ízletesek lennének.

A húsok közül előszeretettel fogyasztják a marhát és a sertést, de gyakran készítenek baromfiból is egytálételeket. A tenger gyümölcseit és a halakat sem vetik meg, ezeket többnyire különböző mártásokkal egészítik ki. Köretnek legtöbbször rizst és babot, illetve édesburgonyát kínálnak.

A mi ízlésünkhöz talán leginkább a feijoada nevű tradicionális brazil étel illik. Ez egy rizseshús-szerű étel, az alapja egy babos sertéshús ragu, amelyhez füstölt kolbászt is karikáznak, de gyakran készítik a zöldségekkel dúsított változatát is. Ezt halmozzák rá a hosszú szemű főtt rizsre.

Szintén remek választás lehet, ha teszteljük a töpörtyűhöz rendkívül hasonló, sörkorcsolyaként is funkcionáló torresmót. Jó hír a rántott sajt rajongói számára, hogy ők is megtalálhatják a kedvencüket a brazil gasztronómiában. A pao de queijo nevű gluténmentes étel egy sajtos tápiókalisztes kenyérgolyó, amit szintén snack-ként fogyasztanak.

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: 

 

SZTÁRHÍREINK

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.