Nem tudom mitől bátaszéki, de az biztos, hogy apai nagyanyám adta át anyámnak a receptet, kvázi, mint hozományt. Sok mindent nem kapott tőle szegény, de ezt igen. Kapcsolatuk tipikus anyós-meny viszony, inkább iszony volt. Navalya. Ez volt nagyanyám lánykori neve. Nyavalya Borbála. A Boriska. Többen hallani vélték a templomban, ahogy legurult egy súlyos kő róla, amint aláírta az okmányokat, immáron Ámon Gyulánéként. Sajnos a viselkedése ezután sem változott, valahogy megmaradt Navalyának. Semmi nem volt neki jó, nem igazán tudott szeretni, minden érzelmi megnyilvánulása kényszerből fakadt. Nem kedveltük egymást. De ha semmi mást nem is kaptunk tőle, ezért az egyért is köszönet jár neki. Étkezéseink alappillére lett, amit én is átörökítettem saját receptjeimbe, főzéseimbe. Szerves része ez a mindennapok ízeinek. Egyszerű, gyors és nagyon zamatos, mint az összes receptem. Egy edényes, 45 perces, csuda jó ízvilágú leves. Olyan, amire csak azt lehet mondani, hogy hmmm…

És most megosztom veled. Vidd hírét a világban, főzz te is bátaszéki gulyást! 


Hozzávalók:

  • 1 egész csirke belsőséggel együtt
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 szál fehér répa
  • 2 db krumpli
  • 15 dkg szélesmetélt – gm diétában rizstészta (metélt)
  • 1/4 fej zeller
  • 1 cs. petrezselyem
  • 1 (erős) zöldpaprika
  • só, bors, köménymag, babérlevél 
  • 2 ek pirospaprika
  • 1 ek kacsazsír vagy olaj
  • 2-3 l víz

Elkészítése:

Pirítsuk meg a zsiradékon a felkockázott hagymát. Sózzuk, borsozzuk, tegyük bele a részeire vágott csirkét. Most jöhet a fokhagyma. Szórjuk meg a pirospaprikával, majd öntsük fel bőven vízzel (2-3 literrel, ez attól függ, mennyire szeretjük sűrűn a levest). Forraljuk fel, majd vegyük takarékra és gyöngyözve főzzük tovább, miközben bezöldségeljük, és tovább fűszerezzük. Ez kb. még 40 perc. Ezalatt főzzük ki a szélesmetéltet. Ha elkészült a leves, adjuk hozzá a kész tésztát (vagyis a lábasba tegyük bele z összes kifőtt tésztát.) Azért kell külön megfőzni a metéltet, mert ha belefőzzük a levesbe, akkor egyrészről felszívja az összes csodás levet, másrészről meg beleázik a tészta, ami sem ízben, sem esztétikai szempontból nm túl szerencsés. Viszont így, kifőtt állapotában már csodás és méltó helyére kerül a metélt: a levesbe! Mert ez kérem szépen pont így jó. Ettől bátaszéki, a bátaszéki…

Tálaláskor tejföllel is kínálhatjuk, de a csípős paprika, chili is kimondottan passzol hozzá.

 

Jó étvágyat!

HENI SÜT NEKED

Kapcsolódó cikkünk: A gulyásleves története

 

SZTÁRHÍREINK

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.