Március 17-én volt az írek legfontosabb ünnepe, Szent Patrik napja. Az írek minden alkalmat megragadnak arra, hogy az utcán mulassanak, énekeljenek – nincs ez másként a legendás védőszentjük emléknapján sem. Az tudjuk, hogy a sörük a világon a legjobbak között vannak, a whiskey-jük pedig valóban párját ritkító. Van azonban néhány olyan ételük is, amit nem lehet kihagyni, ha a szigetországban járunk.
Az ír gasztronómia alakulására meglehetősen nagy hatással voltak a történelmi viharok. Az íreknek abból kellett főzniük, ami volt, így ételeikre az egyszerűség és a praktikum a jellemző. A burgonya és a káposzta mellett fő alapanyagaik a birka és a marhahús – pásztornemzet lévén ehhez a húsfajtához fértek hozzá a legegyszerűbben.
1. Stew
Az ír gulyás a legjellegzetesebb nemzeti ételük, melyet minden egyes kocsmában meg lehet kóstolni. Sok mindenben hasonlít az általunk készített ételhez, de kevésbé fűszeres. Az irish stew-t bárány- vagy marhahúsból készítik, burgonyával, sárgarépával dúsítják, gazdagon ízesítik kakukkfűvel, petrezselyemmel és frissen őrölt borssal. A nagy korsó Guinness pedig éppen olyan szerves részét képezi a fogyasztásának, mint néhány nagy karéj kenyér.
2. Sörben főtt marhahús
Az ételek elkészítéséhez is előszeretettel használják nemzeti italukat, a sört. A stew-hoz hasonló, gulyásszerű egytálételt készítenek kifejezetten marhából, a húsokat és a zöldségeket pedig legalább fél liter aromás barna sörrel öntik fel, hogy aztán lassú tűzön, gyöngyözve egészen addig főzzék, míg a marha tökéletesen meg nem puhul.
3. Piték
Az írek nagy pitekészítők. A sütőben sült tésztaételüket olykor hússal, máskor gyümölcsökkel töltik meg. Ez is a szezonalitástól függ: őszi-téli időszakban húsos, illetve almás változatokat készítenek, tavasszal és főként nyáron pedig jöhetnek az áfonyás, rebarbarás és egyéb változatok.
Szent Patrik napján érdemes betérni az egyik fővárosi ír kocsmába is, ahol a garantált jó hangulat mellett ezekkel a finom falatokkal és jobbnál jobb sörökkel is megismerkedhetünk.
GasztroEszti
Kapcsolódó cikkünk: A királynő imád inni