Északi-tengeri algából készítene éttermi fogásokhoz csomagolóanyagot a német Bremerhaveni Főiskola egyik kutatócsoportja. A Nordsee tengeri ételekre specializálódott gyorsétteremlánccal együttműködve kívánják a projektet megvalósítani.
Frederike Reimold kutatásvezető tájékoztatása szerint a különleges csomagolóanyag kizárólag északi-tengeri algából készülne, és azon túl, hogy nem lenne alga íze, még a színéből sem veszíthetne. Az ötlet onnan jött, hogy egyes felmérések szerint az országban 15 év alatt 110 ezer tonnáról 256 ezer tonnára nőtt a csomagolóanyag-felhasználás a vendéglátóiparban, ami jelentős környezetkárosodással is jár. A kutatók szerint lebomló termékük ezzel szemben környezetbarát lenne.
A német környezetvédőket ez azonban nem nyugtatja meg. Úgy vélik, hogy a lebomló csomagolóanyag tovább növelné a szemetelést, nem nem okozna lelkiismeret-furdalást az eldobása. Szerintük a helyes megoldás az újrahasznosítható, többször felhasználható csomagolás lenne az ehető helyett.
ESZTER
Kapcsolódó cikkünk: Földöntúli technológiát tesztelnek