A tavasz első hírnöke a hóvirág mellett a retek is, melynek a közhiedelemmel ellenétben nem csak a gyökerét, hanem a levelét is el lehet fogyasztani. Ráadásul számos jó élettani hatásuk is van ezeknek a zsenge zöldségeknek, fontos vitamin és tápanyagforrások. A három legismertebb fajtáját mutatjuk be.
1. Vajretek
A köznyelvben hónapos retekként ismert gyökérzöldség tele van vassal, káliummal, B3 és C-vitaminnal, valamint rendkívül erős folsavforrás. Éppen ezért szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére ajánlják a rendszeres fogyasztását, ugyanakkor a népi gyógyászatban megemlítik az epe működésére gyakorolt jótékony hatását is. Mivel száz gramm retekben csupán 16 kalória van, ezért az étrendbe való beillesztése diétázók számára is kifejezetten ajánlott.
2. Jégcsapretek
Az ázsiai eredetű jégcsapretek fehér színű, répára hasonlító formájú zöldség, melyet lehet nyersen, sütve és főzve is fogyasztani. A távol-keleti konyhában előszeretettel kínálják halak és tenger gyümölcsei mellé köretnek, de gyakran fogyasztják szójaszósszal is. A fogyókúrázók nagy barátja, ugyanis rendkívül alacsony a kalóriatartalma, ugyanakkor csípős enzimjei elősegítik az emésztést.
3. Fekete retek
Amennyiben nagyobb súlytól szabadulnánk meg, mindenképpen fogyasszunk rendszeresen fekete retket, amely – amellett, hogy beindítja a fogyásunkat – még méregteleníti is a szervezetet. A csípős ízt kölcsönző enzimjei ugyanis élénkítik a belek működését és serkentik a gyomortartalom megemésztését is. Mindemellett kiváló C-vitamin forrás, az influenzás időszakban pedig támogatja szervezetünk ellenálló képességét a bacilusok ellen.
GasztroEszti
Kapcsolódó cikkünk: Színes ételekkel a vitamindús táplálkozásért