A szezonális zöldek – mint például a medvehagyma vagy a reteklevél – tartósításához az egyik legjobb megoldás, ha készítünk egy pesztót belőlük és jégkockatartóban lefagyasztjuk! Mikor megkívánjuk, csak előveszünk annyi kockát amennyire szükségünk van, kifőzünk hozzá például tésztát, és már fogyaszthatjuk is.

A pesztóknak négy fő alkotóeleme van. Legfontosabb hozzávalója a fűszernövény (ami lehet bazsalikom, medvehagyma, reteklevél, sárgarépazöld stb.), jelen esetben a medvehagyma.
Kell hozzá valamilyen mag, mint például fenyőmag, kesudió vagy éppen mandula. A sajt kihagyhatatlan a pesztóból, ami legtöbbször peccorinó vagy parmezán szokott lenni. Az egészet a jó minőségű extra szűz olívaolaj, mint negyedik alkotóelem fogja össze. Természetesen egyéb ízfokozókkal, fűszerekkel még tovább ízesíthető!
A medvehagyma szezon végét járjuk, de talán még találunk a piacon néhány dugi helyet, ahol hozzájuthatunk! Ne habozzunk, én is szaladok, hogy az ínségesebb időkre is legyen medvehagymám!

Hozzávalók

-1 csokor medvehagyma
-6dkg mandula
-6 dkg parmezán
-1 egész citrom reszelt héja és kb. fél citrom leve
-Só, bors
-1dl extra szűz olívaolaj

A medvehagyma leveleit a száruktól eltávolítjuk, jól megmossuk, majd megszárítjuk.
A mandulát megtisztítjuk. Forrásba lévő vízbe tesszük 1-2 percre, így a héjukat könnyebben el tudjuk távolítani. Késes aprítóba tesszük a hozzávalókat és krémesre daráljuk. Olívaolajat még adhatunk hozzá még és így tesszük el jégkockatartóba.

Megjegyzés: az igazi pesztó mozsárban készül, azonban én nagyobb adagot készítettem, így a „lustább” megoldáshoz nyúltam és kedvenc késes aprítómban készítettem el.

TÓTH MARCI

Kapcsolódó cikkünk: Tóth Marci: Medvehagymás rizottó

hirdetés
hirdetés

SZTÁRHÍREINK

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.