Riczu Tamás fiatal, kreatív és tehetséges borász. Borászata a Villányi Borvidéken, Siklóson található, az Akasztófa dűlőben. Tamás 15 éve borászkodik, jelenleg hét hektár területen tudatos, környezetbarát művelés alapján olaszrizling, kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon és cabernet franc szőlőfajtákat termel.
Riczu Tamás borai természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, évente maximum 40-50 ezer palack mennyiségre korlátozva. Tamásnak a borászat, a szőlő művelése nemcsak szakma, nemcsak megélhetés, hanem elhivatottság, örök, végtelen „szerelem”, amiben mindig újabb és újabb kihívást talál. Borászatából prémium minőségű borok kerülnek a fogyasztókhoz. Eheti borajánlónkban ezek közül mutatunk be egyet.
A villányi franc-ról
A Villányi Borvidék jellegzetes bora. Klasszikus kategóriában Cabernet Franc, míg prémium kategóriában Villányi Franc néven jegyzik a villányi eredetvédelmi rendszerben.
Mint ismert, 2014-ben a Villányi Borvidék bevezette a Franc „szuper prémium” kategóriáját, melynek kritériuma, hogy egy hektáron ötven mázsában limitálták a megtermelt szőlő mennyiségét, melyből maximum 35 hektoliter, úgynevezett seprős újbor állítható elő. Kétéves érlelés után kerülhet csak kereskedelmi forgalomba a bor, melyből kötelezően 12 hónapig fahordóban érlelik. Ezt követően egy villányi eredetvédelmi Franc Bizottság érzékszervi minősítése, döntése alapján kerülhet a bor kizárólag ebbe a legmagasabb minőségi kategóriába.
Riczu Tamás VILLÁNYI FRANC 2015
Vegyszermentesen művelt szőlő, első töltésű, közepes pörkölésű hordó, finom seprőn érlelés 18 hónapon át – ezek jellemzik a szuper prémium, száraz vörösbort, melynek mély, rubinvörös színét a lilás árnyalat teszi különlegessé. Gyümölcsös illatában megjelenik a szeder, az áfonya, a szilvalekvár, az erdei szamóca aromája, melyet a hordóból származó fűszeresség egészít ki egy kevés vaníliával, kökénnyel, csokoládéval és kávéaromával párosulva.
A borász szerint feszes szerkezet, jól integrált savtartalom, szép textúra, intenzív aroma, szépen lekerekedett taninszerkezet mondható el a Villányi Franc 2015-ről, mely valóban testes, vastag, elegáns bor, hosszú utóízzel. Struktúrája több éves érlelést tesz lehetővé. Fogyasztását 16 fokos hőmérsékleten, vörös húsú ételek mellé ajánlják.
Riczu Tamás Villányi Franc 2015 bora kapta meg a Villányi Borvidéken elsőként a super premium minősítést, így garantáltan kiváló minőségű, fantasztikus aromájú bort kóstolhat, aki megvásárolja.
A cikk megjelenését az Ab Ovo borkereskedés támogatta.
Kapcsolódó cikkünk: A hét borai: Gyümölcsös aromák a Mátra lábából