Vannak álmok, amelyek felzaklatnak bennünket, mások boldogsággal töltenek el ébredés után. És persze vannak, amelyekre egyáltalán nem emlékezünk. Mitől függ, az, hogy fel tudjuk-e idézni álmainkat másnap, vagy sem? A válasz sokkal prózaibb lehet, mint gondolná. Mint sokszor, ezúttal is az ételekben rejlik a megoldás.
Az Adelaide-i Egyetem álomkutatóinak közelmúltban végzett tanulmánya szerint a lefekvés előtt fogyasztott ételek jelentősen befolyásolják az álmainkat. Úgy vélik, hogy amennyiben B6-vitaminban bővelkedő ételeket fogyasztunk, nagyobb valószínűséggel fogunk emlékezni az álmunkra.
A kutatásban száz ausztrál önkéntes vett részt, akiket két csoportra osztottak. Az egyik csapat lefekvés előtt B6 vitamint kapott étrend-kiegészítőként, míg a másik részük placebót. A tablettákat öt egymást követő napon át vették be. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a B6 vitamin dózisa nem befolyásolta az álmok minőségét és tartalmát, azt viszont igen, hogy emlékeztek-e rá az ébredést követően.
Az Aspy kutatásai arra engednek következtetni, hogy a B6 vitaminban gazdag ételek segíthetnek emlékezni az álmunkra. A teljes kiőrlésű gabonafélék, a hüvelyesek, a banán, az avokádó, a spenót, a burgonya, a tej, a tojás és a vörös húsok tehát, ha az édes álmot nem is, az emlékezeteset biztosan elősegítik.
Kapcsolódó cikkünk: A konyhai feladatmegosztás a boldog párkapcsolat titka?