Egy újabb halételt mutatok, ami az egyik személyes kedvencem, és a szomszéd sziget (Szicília) nemzeti eledelének is számít. Az ötlet onnan jött, hogy éppen Juhász Zsolt barátom és csapattársam kedves feleségével látogatott meg itt Máltán és tudom róluk, hogy az olasz és egyben a szicíliai konyha megszállottjai. Igyekeztem nekik a tányéron megjeleníteni a csodás Szicília ízvilágát!
Nem is tudom, hogy kellenek e itt pontos mennyiségek!(?) Mindent érzésre kell a serpenyőbe pakolni, majd összefőzni és kész is a mártásunk. A halat külön megsüthetjük grillen, vagy meg is párolhatjuk. Én a sütve-párolást választottam, azaz előbb megsütöttem, majd rövid ideig meg is pároltam az addigra elkészült mártásban.
Vacsora végeztével begyűjtöttem a gratulációkat és megállapítottam, hogy ezekkel az alapanyagokkal nem lehet melléfogni. Szóval, a Kardhal „a la Siciliana” egy lenyűgöző étel a maga egyszerűségében!
Hozzávalók
• 2 szelet kardhal
• 1 kisebb shalotta hagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 2 szelet szardella
• 250 g koktél paradicsom
• 4 ek. olajbogyó
• 2 ek. kapribogyó
• 1 egész chili paprika
• 1 csomag petrezselyem
• 2 dl hal alaplé vagy zöldég alaplé
• 1 dl fehérbor
• fél citrom
Elkészítés
Forró serpenyőben a hal szeleteket körbe pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük. Ugyanebben a serpenyőben néhány kanál olíva olajon a finomra aprított hagymát, fokhagymát és chili paprikát (érdemes a magját kivágni) elkezdjük dinsztelni. Közben beletesszük a felkockázott szardella szeleteket is. Felöntjük fehérborral és hagyjuk, hogy az alkohol gyorsan elpárologjon. Következő lépésben beletesszük a koktélparadicsomot (amit helyettesíthetünk konzerv darabolt paradicsommal is), a kapribogyót és az olajbogyót, felöntjük alaplével, sózzuk, borsozzuk és 15-20 percig rotyogtatjuk, hogy jól besűrűsödjön és az ízek összeérjenek, majd a tetejére helyezzük a kardhal szeleteket. Lefedjük néhány percre, hogy átmelegedjenek, és tálalás előtt finomra aprított petrezselyemmel megszórjuk.
Néhány csepp citrommal tálaljuk!
Kapcsolódó cikkünk: Tóth Marci: Kagylós spagetti