© 2018 Foodyny.

Kutatás igazolta: az amerikaiak fogyasztják a legtöbb cukrot a világon. Számos egészségügyi szakértő felhívta már a figyelmet arra, hogy az USA lakossága milyen elképesztő mértékben fogyaszt cukros italokat, amelyek egyértelműen a magas elhízási arányt okozzák.

A cukor több mint a teába vagy kávéba kerülő édesítőszer – vallják a táplálkozási szakértők, akik szerint érdemes megjegyeznünk a fruktózt, a glükózt vagy a szacharózt, ezek egytől egyig olyan adalékanyagok, amelyek cukorként megjelenhetnek élelmiszereinkben. Annak ellenére, hogy a cukor energiát biztosít a szervezet számára, túlzott mértékű fogyasztása egyértelmű függőséget okoz.

Dietetikusok egy csoportja időről időre megvizsgálja a világ lakosságának cukorfogyasztási szokásait, figyelembe véve az Egészségügyi Világszervezet ajánlását is, amely napi 25 grammban limitálja a cukorfogyasztás mértékét. A nyilvánosságra került, 2017-es adatok szerint az eredmény sokkoló.

Az Egyesült Államok lakossága fogyasztja a világon a legtöbb cukrot, átlagosan naponta 126,4 grammot, ami tízszerese az ajánlott mértéknek. Ezt persze ne úgy képzeljük, hogy kanállal lapátolják magukba a kristálycukrot, egyszerűen ennyit visznek be a szervezetükbe italokkal, gyorsételekkel és snackekkel.

A korábbi adatokhoz képest némiképp csökkent, ám még mindig rendkívüli mértékű a németek és a hollandok cukorfogyasztása. A tradicionális édességekkel napi 102 gramm körül visznek be cukrot a szervezetükbe, így továbbra is a dobogó második, illetve harmadik helyén tanyáznak.

Érdekes, hogy a korábban egészséges táplálkozásukról ismert vietnamiak cukorfogyasztása jelentősen megnőtt, az ajánlott mérték dupláját súrolja. Az Egészségügyi Világszervezet a korábban nem tapasztalt tendenciára hangsúlyosan fel is hívta az egészségügyi minisztérium figyelmét, és olyan intézkedések meghozatalát szorgalmazza az ázsiai országban, amelyek visszaszorítják a cukros üdítőitalok fogyasztását.

Kapcsolódó cikkünk: Létezik? Az egészségesnek hitt smoothie a legrosszabb reggeli?

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.