© 2018 Foodyny.
 
: Milbona Selection Brie de Nangis francia lágy sajt, 100g
Shigatoxin termelő E. coli baktérium

A német hatóság a RASFF rendszeren keresztül értesítette a Nébih-et, hogy Shigatoxin termelő E. coli baktérium szennyezettséget mutattak ki francia, lágy sajtban. Az érintett tételek hazánkban egyes Lidl üzletekben voltak kaphatók 2019.12.28-át megelőzően.

A termék azonosító adatai:

  • Termék megnevezése: Milbona Selection Brie de Nangis francia lágy sajt, 100g
  • Tétel azonosító és minőség-megőrzési idő:
  • L29513 - 19.01.2020
  • L29513 - 20.01.2020
  • L29514 - 20.01.2020
  • Előállító: Jermi Käsewerk GmbH

A Lidl Magyarország Bt. felelős vállalkozóként értesítette a Nébih-et, és minden szükséges intézkedést megtett a vásárlók tájékoztatása céljából. Tájékoztatásuk szerint a terméket az üzletek visszaveszik.

Fontos! Az érintett - fenti azonosítókkal ellátott - termékek, csak a Lidl honlapján közzétett üzletekben voltak elérhetőek. A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy a fenti azonosítóval ellátott terméket ne fogyasszák el, mert egészségügyi problémát okozhat.

FRISSÍTÉS! A Lidl Magyarország Bt. tájékoztatása szerint az érintett termékek magyar vásárlókhoz nem kerültek, az áruházak polcain nem érhetőek el.

Az E. coli fertőzésről

A shigatoxin termelő Escherichia coli (röviden E. coli) fertőzés tünetei hasi görcsök, hirtelen fellépő vizes hasmenés, amely esetenként véres is lehet. Esetenként előfordulhat hányinger, hányás és láz is. A legtöbb beteg egy-két héten belül meggyógyul, de a fertőzés okozhat vérzéses vastagbélgyulladást, vérzékenységgel és vérrögképződéssel járó ún. trombotikus trombocytopéniás purpurát (TTP), vagy vesekárosodást, úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómát (HUS) is.
Amennyiben az elfogyasztott élelmiszer élő shigatoxin termelő baktériumot tartalmaz, a fertőzés tünetei a fertőződés időpontjától számítva 1-8 napon belül jelentkezhetnek, az átlagos lappangási idő 3-5 nap.

Címkék :

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.